Hlavní obsah

Tak za čtyři roky v prosinci na písku, smáli se Francouzi, když si v Moskvě prohlédli, co je v Kataru čeká

Zdeněk Pavlis (Moskva)Sport.cz

Zbývalo sice ještě finále, ale na Rudém náměstí bylo patrné, že světový šampionát končí a Moskva se vylidňuje. Na okolních ulicích, ploščadích a prospektech samo sebou také. Černí bubeníci už na Ilince nemlátili do bubnů a jejich partnerky se nesvíjely v taneční extázi v prstenci přihlížejících zvědavců, temperamentní a neustále povykující Jihoameričané zmizeli i se svým Nemyarem a Messim také dávno za moře a těch pár zapomenutých Peruánců naivně věřících, že jejich fotbaloví bozi dokráčí až do finále všechen humbuk jednatřiceti předchozích šampionátových dnů vynahradit nemohlo.

Moskva před finále fotbalového MSVideo: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

V nedělním moskevském popoledni bylo prostě znát, že se o Světový pohár utkají Evropané. Tisíce Chorvatů v červenobílých šachovnicích dresech s rukou přimáčknutou k srdci se raději povalovaly a posedávaly v blahodárném stínu na trávníku v Lužnikách, popíjely a čekaly na duel s velkým D.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Skupina peruánských fanoušků, která zůstala v Moskvě i na finále,svírala na Rudém náměstí jen repliku Světového poháru.

Zdeněk Pavlis

Fanoušci Les Blues také, i když pár stovek jich ke Kremlu přece jen vyrazilo. Aby se zvěčnili před chámem Vasila Blaženého a na pódiu na Rudém náměstí zkusili, zda stejně jako Griezmann, Pogba či Mbappé dokážou dát gól. Neměli sice proti sobě mezi tyčemi Subašiče, ale i robota v bráně bylo těžké přelstít. Natož pak překonat v tvrdosti střely jistého senegalského fanouška, který vypálil takovou ránu, že nejspíš zůstane šampionátovým rekordmanem. A že se našly tisíce těch, co ho chtěli trumfnout. I davy Rusů to v neděli před finále zkoušely, jenže marně.

Moskva však před finálovou partií nabízela i jiná lákadla než fotbálek na umělé trávě přímo na Rudém náměstí nebo všelijaké simulátory, na nichž si mohli fanoušci vyzkoušet svůj kumšt.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

V Lužnikách se před finále hrálo, zpívalo a tančilo.

Zdeněk Pavlis

Nebo spíš je nabízel Katar, který bude hostit mistrovství světa za čtyři roky.

V Gorky Parku na nábřeží řeky Moskvy se v pavilónu s bránou, jíž jako by se vcházelo do pohádek z tisíce a jedné noci, rozezněla arabská hudba a písně, obchodníci rozprostřeli súk, kde jako na každém správném arabském tržišti měli nejrůznější proklatě sladké laskominy, exotické koření i všelijaké rukodělné výrobky. I sokoli, pro emíry a katarské šejky ptáci ze všech nejušlechtilejší, se na panující mumraj dívali. Na fotbal, který kousek opodál na umělé trávě zkoušeli kluci i dívky, rovněž. Tedy když jim zrovna sejmuli kožené klapky z očí...

Jen muezíni tady k pravidelné modlitbě nesvolávali, zato hostestky zvali zástupy fanoušků dovnitř. To aby se na vlastní oči přesvědčili, jaký skvělý šampionát je za čtyři roky v Kataru čeká.

A to přesto, že se bude hrát až na konci roku a v zemi písku k tomu. Jenže také v zemí s nepředstavitelnými zásobami ropy a zemního plynu, pro kterou není nic nemožné.

Foto: Sport.cz

Katar zve v Moskvě fanoušky na příští mistrovství světa v roce 2022.

„Poznáte naši zemi i kulturu arabského světa. A navíc půjde o výjimečné mistrovství, protože na rozdíl od minulých šampionátů se všechno odehraje na jednom místě, takže ani hráči, ani vy diváci nebudete muset nikam cestovat. I na olympijských hrách od sebe dělí jednotlivá sportoviště větší vzdálenosti než u nás osm stadiónů," ujal se mluvčí organizačního výboru Chálid ak Naama skupiny Francouzů a pár hodin před finále se jich vyptával, zda přijedou svým Les Bluues za čtyři roky v listopadu a prosinci pomáhat v Dauhá obhájit Světový pohár. Přitom představoval makety osmi arén v hlavním městě vzdálených od sebe maximálně 55 kilometrů a navzájem propojených linkami metra. „Na jednom stadionu do metra po skončení zápasu vejdete, za čtvrt hodiny vystoupíte u druhého, takže budete moci sledovat během dne třeba i dvě či tři utkání."

Dokonce i fanzóny, které vyrostou na břehu moře i třeba na písku přímo v poušti zmiňoval a pobaveně přitom sliboval, že v některých z nich se bude čepovat i alkohol.

Francouzi naladění vyřčeným proroctvím, že jejich Les Blues vpodvečer v Lužnikách ve finále proti Chorvatům vyhrají a v Kataru budou Světový pohár obhajovat, přikyvovali a ujišťovali, že u toho samo sebou budou.

I když se bude Dauhá hrát od 21. listopadu do 18. prosince 2022, jak v Moskvě potvrdil první muž světového fotbalu Gainni Infantino.

I když je čeká cestě do země písku, z níž má fotbalový svět pořád podivné mrazení.

Jenže neprovázela snad podobná nejistota a mrazivé očekávání i mistrovství světa v Rusku, po jehož skončení se hráči, trenéři, návštěvníci a fotbaloví funkcionáři samo sebou také shodli, že patřilo k těm vůbec nejlepším v historii?!

Reklama

Související témata: