Hlavní obsah

Jarolímův recept na progres? Nenechá hráče chvíli v klidu! Pelta mu dává čtyři roky

Praha

Situace je vážná, nikoliv však zoufalá. Fotbalová reprezentace se mění za pochodu a musela bleskově zahájit kvalifikaci mistrovství světa 2018 v Rusku. Domácí bezbranková remíza se Severním Irskem není ideálním startem. Na druhou stranu herní projev áčka i třeba týmu do 21 let dává naději, že v průběhu pár let zase může být národnímu týmu líp.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Českému nároďaku teď šéfují holohlavci. Rozesmátí trenéři (zleva) Miroslav Koubek, Karel Jarolím a Boris Kočí se během prvního fotografování dobře bavili.

Článek

Potřeboval si trochu odfrknout. V rychlém sledu zvládl přátelský duel s Arménií a kvalifikaci se Severním Irskem, po níž vyrazil za Lvíčaty do Belgie. Teď už je trenér Karel Jarolím zase v plné práci. V říjnu čeká národní tým další dvojzápas v Německu a doma s Ázerbájdžánem.

„Pocity z prvního srazu mám dobré. Mohly být ještě lepší, kdybychom i druhý zápas zvládli také výsledkově. Jak jsem hráče poznal, mají chuť reprezentovat, dělat na sobě a zlepšovat se. Výhled je tedy optimistický," doufá Jarolím, který po neúspěchu na ME ve Francii nahradil Pavla Vrbu.

Jarolím je vyhlášený pedant, místy až ras, takže jeho recept na progres nikoho nepřekvapí.

„Nenechám kluky chvíli v klidu. Budu je sledovat - a dbát, aby každou chvíli na sobě dělali a tím se zlepšovali," ujišťuje. „Ukázaly se rezervy především v zakončení. Ale vzhledem k tomu, že chceme hrát kombinačně a v pohybu, byl celkový projev v pořádku," dodává Jarolím.

Šéf nastoupenou cestu oceňuje

Strahovskému vedení se jeho metody zamlouvají.

„Trenér zařadil nové hráče, kteří mě mile překvapili. Cítil jsem hlad, chuť se o to porvat," oceňuje Miroslav Pelta, předseda FAČR. „Vždycky říkám, že s odstupem času je rozhodující výsledek. Buď máte body, nebo nemáte. Ale nastala jiná situace. Tvoříme nové mužstvo, kvalifikace MS je vždycky těžká. I proto ve mně převažují pozitivní pocity. Jak trenér, tak manažer Šeterle odvedli během krátké doby kus práce. Vydali jsme se správným směrem po stránce trenérské, manažerské i výběru hráčů," věří strahovský šéf.

K Jarolímovi pak vyslal důležitý signál. Pokud nesleví z nastoupené cesty, Pelta mu slibuje podporu i pro případ, že by se Češi do Ruska neprobojovali.

Čtyřletý cyklus má smysl

„Domluvil jsem se s trenérem na čtyřletém cyklu, který má smysl. Něco je třeba nastartovat, navíc musíme být realisté. Nemáme tým, který by byl neúspěšný, když nevyhraje kvalifikační skupinu před Německem a nepostoupí na MS. Český fotbal má hodně hráčů, kteří teprve ukážou, že výkonnost mají. Buď působí v české lize, nebo jsou na začátku kariéry v zahraničí. Je potřeba mít rozum v hrsti," argumentuje Pelta.

To však neznamená, že by říjnový duel v Německu předem odepsal. „Hrát s Němci je vždycky složité, ale v minulosti jsme proti nim uměli zahrát. Zažili jsme zápasy, které nikdo nečekal. V Hamburku se budeme prát o co nejlepší výsledek," doufá první muž českého fotbalu.

Reklama

Související témata: