Hlavní obsah

Největší bitvy s Němci se odehrály o tituly a olympijské zlato

Praha

Bilanci zápasů s Německem je pro český či československý tým nelichotivá, což platí jak o „západním“ Německu (3 - 5 - 10), tak o „východním“ (4 - 4 - 7), ale i tom současném po roce 1990, tedy se samostatnou českou reprezentací (2 - 0 - 4). Zajímavé však je, že většinu těch největších a nejdůležitějších bitev vyhráli Čechoslováci či Češi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karel Brückner zažil pozoruhodné bitvy s Německem.

Článek

Začalo to v roce 1934 v semifinále mistrovství světa, kde Plánička a spol. zvítězili 3:1 hattrickem Oldřicha Nejedlého. Další bitvy byly buď přátelské, kvalifikační nebo v základní skupině světového či evropského šampionátu.

V roce 1976 přišel souboj nejslavnější - finále mistrovství Evropy v Bělehradu. Po gólech Švehlíka a Dobiaše československý tým vedl, jenže Dieter Müller snížil a Bernd Hölzenbein v poslední minutě srovnal. Došlo na penalty a Antonín Panenka stal se nesmrtelným.

V roce 1980 hrála československá reprezentace znovu s Němci finále, tentokrát bylo v olympijské v Moskvě a soupeřem bylo „východní" Německo. Gól Jindřicha Svobody rozhodl o prvním československém olympijském fotbalovém zlatu.

Přísný Helmut Kohl

O deset let později se utkala reprezentace už jednotného Německa s československým týmem, který byl naopak na posledním turnaji. Soupeři se potkali ve čtvrtfinále a pozdějším mistrům světa hodně pomohla přísná penalta, nařízená rakouským sudím Helmutem Kohlem. Pikantní bylo, že v té době byl německým kancléřem muž stejného jména a příjmení, který fotbalu hodně fandil. Podstatné z pohledu historie je fakt, že Lothar Matthäus pokutový kop proměnil.

V roce 1996 už český tým prohrál s Němci ve skupině ME v Anglii 0:2, ale znovu je potkal ve finále ve Wembley a vedl gólem Patrika Bergra z penalty. Jenže... Oliver Bierhoff nejprve srovnal a v prodloužení tzv. Zlatým gólem rozhodl o titulu. Je to týž Bierhoff, který nyní dělá manažera německé fotbalové reprezentace.

Výhra náhradníků a český šok v Mnichově

Za připomenutí stojí i zápas ve skupině na ME 2004. Na lisabonském stadiónu Alvalade vyhráli „náhradníci" kouče Karla Brücknera nad áčkem trenéra Rudiho Völlera 2:1 trefami Marka Heinze a Milana Baroše. Stadiónem znělo „Deutschland Auf wiedersehen!" Favorit šampionátu jel domů a tento zápas vlastně odstartoval jeho současnou éru, u níž je od začátku Joachim Löw. Nejprve jako asistent Jürgena Klinsmanna, po MS 2006 už jako hlavní kouč.

A zmiňme ještě zatím poslední utkání, které je také pikantní. Odehrálo se 17. října 2007 v Mnichově a šlo o kvalifikaci o ME 2008. Němci přijeli s čerstvým postupem v kapse, Češi bez několika hráčů, včetně Tomáš Rosického. Zápas skončil senzačním vítězstvím českého týmu, který góly Libora Sionka, Marka Matějovského a Jaroslava Plašila uštědřil Němcům nejhorší domácí porážku za Löwovy éry 0:3. V německém týmu mohl být pamětníkem-aktérem tohoto zápasu Mario Gómez, je ovšem zraněn. V českém nikdo ze současného kádru tehdy nehrál. „Je to zajímavá inspirace," pravil český obránce Pavel Kadeřábek.

Reklama

Související témata: