Hlavní obsah

Sparto, díky za Inter! Dala jsi návod i reprezentaci, poukazuje Nedvěd

Aktualizováno

Jen jednou zatím fotbalisté Juventusu Turín v sezóně prohráli. Prestižní derby s Interem Milán. Pro viceprezidenta Staré dámy tedy nemohla přijít sladší pomsta - Sparta, jeho bývalý klub, senzačně porazila Nerazzurri v Evropské lize 3:1. „Hned jsem poslal na Letnou gratulace,“ usmívá se český internacionál Pavel Nedvěd. Podle Grande Paola dala Sparta překvapivým výsledkem návod také národnímu týmu, jak by v kvalifikačním duelu mohl uspět na půdě Německa, vysoce favorizovaného mistra světa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Nedvěd v sídle FAČR s dresem Juventusu, za který dlouhá léta kopával.

Článek

Inter si dovolil hodně. Nedlouho před cestou do Prahy napravil nevýrazný začátek sezóny a porazil obhájce titulu 2:1. „Nepříjemná prohra, zatím jediná v sezóně. Inter je náš největší rival a hrálo se Derby Italia," mrzí Pavla Nedvěda.

Pomsta přišla brzy a z nečekané strany. Od rozklížené Sparty, jejíž rudý dres Grande Paolo dříve také oblékal.

„Jen dobře. Výsledek měl v Itálii velký ohlas. Inter nehrál v Praze dobře, takže dostal zaslouženě za uši. Sparta ho ovšem zaskočila aktivním pojetím, nelekla se velkého jména soupeře," oceňuje viceprezident Juventusu.

V podobné roli je teď také česká reprezentace, která v sobotu nastoupí v Hamburku proti úřadujícím mistrům světa z Německa. „Výhru Sparty nad Interem lze jednoznačně brát také jako návod pro nároďák. Když proti velkým favoritům jen zalezete, je pouze otázkou času, kdy inkasujete a zápas ztratíte. I proti Němcům jde o to, aby naše vlastní hra nějak vypadala. Neměli bychom jen bránit," poukazuje Nedvěd.

Ať si mladí udělají jméno

V jeho reprezentační éře Češi před devíti lety senzačně vyhráli v Německu 3:0. Jsou toho však schopní dnes, kdy několik opor po šampionátu ve Francii skončilo...?

„Skupina je těžká, ale když se podívám na ostatní, tak bych řekl, že normální. Kluci mají šanci udělat si jméno. Tým se omladil, ale není to o věku. Chce to nemít strach z velkých jmen," přemítá Nedvěd.

I v jeho éře Češi pravidelně postupovali na EURO, ale na světový šampionát se dostali pouze jednou. Teď mají další pokus bilanci vylepšit a do Ruska se prodrat...

„Je to tak, za mě jsme byli hlavně evropský, ne světový tým. Je čas to napravit. Postup je cíl náročný, ale ne nereálný," věří Nedvěd, který se objevil v Praze jako patron jubilejního 20. ročníku McDonald's Cupu pro žáky prvního stupně základních škol.

Reklama

Související témata: