Hlavní obsah

Kapitán Němců se poušťáka Ter Stegena zastal. I takové chyby se brankářům stávají

Hamburk

Takhle že chytá gólman Barcelony? Tohle že má být náhradník Neuera? I v Německu si před sobotní kvalifikací o postup na světový šampionát v Rusku proti českému týmu reprezentační dvojku Ter Stegena dobírají. Aby ne, když se jeho minele v posledním utkání španělské ligy na hřišti Celty Vigo směje celý fotbalový svět. „I takové chyby se mohou stát,“ přispěchal proto na obranu svého mladšího kolegy mezi tyčemi čerstvý kapitán německé reprezentace Manuel Neuer.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Manuel Neuer se zastal mladšího kolegy Ter Stegena.

Článek

Nejdřív špatný výkop, po němž Barcelona inkasovala v ligovém utkání ve Vigu první gól, za stavu 2:3 Ter Stegenův úlet jako hrom. Balón, který mu přihrál obránce Alba, odkopával čtyřiadvacetiletý brankář tak lajdácky, že trefil Hernándeze, který přišel ke gólu, ani nevěděl jak. A Celta Vigo samozřejmě k senzační výhře.

I tak patří mezi nejlepší na světě

„Chyby patří k procesu brankářova zrání, takže bych mu ji až tak nevyčítal. I něco podobného se může stát. Zvláště, když z pojetí Barcelony je přímo vyžadováno, aby se i gólman zapojoval do hry a stal se dvanáctým hráčem. Fotbal ostatně k tomuto pojetí spěje," vystoupil Manuel Neuer na obranu o šest let mladšího kolegy Ter Stegena a dodal: „Marc je jedním z nejlepších gólmanů světa."

Proti české reprezentaci se v sobotu večer postaví do brány ale pochopitelně on. A s kapitánskou páskou na rukávě, kterou převzal od Bastiana Schweinsteigera.

„Papírově jsou Češi naším nejsilnějším soupeřem ve skupině, ale to nic nemění na cíli, který máme. Chceme skupinu vyhrát a do Ruska na mistrovství světa postoupit přímo, takže teď je důležité zvítězit ve dvou nejbližších zápasech, jež nás čekají. Proti Čechům a v úterý proti Severním Irům," připomínal Neuer, kterého ani absence zraněného Gómeze nevyvádí z míry.

„Samozřejmě že Mario chybí, protože je klasickým hrotovým útočníkem, ale máme spoustu jiných hráčů, kteří mohou dávat góly. Už proto, že naše hra je hodně flexibilní a variabilní," nemá obavy, že by si jeho tým s bránícími protivníky neporadil.

Po Kahnovi je teprve druhý

Pochopitelně pod jeho dohledem, neboť trenér Löw mu svěřil roli kapitána.

„Má všechno, co od kapitána požaduji. Počínaje vynikajícími sportovními úspěchy, konče tím, že jeho slovo má v mužstvu velkou váhu. A to, že je týmovým hráčem zachovávajícím klid za všech okolností, že je nesmírně zodpovědný a pro své lidské vlastnosti je všem vzorem, nemusím připomínat," zdůvodňoval svou volbu Löw.

„Za tu důvěru jsem trenérovi vděčný, protože páska kapitána má velký symbolický význam. Každý z mých předchůdců v této roli měl svůj vlastní styl, jímž vedl a dirigoval mužstvo, já chci také přijít s tím svým. A hlavně chci být stejně úspěšní, jako byli oni," nechal se slyšet Neuer, který je po Oliveru Kahnovi teprve druhým gólmanem, který povede německou reprezentaci jako kapitán.

Jak dopadne kvalifikační duel MS mezi Německem a Českem?
Vyhrají Němci
65,4 %
Utkání skončí remízou
11,2 %
Zvítězí Češi
23,4 %
Celkem hlasovalo 4644 čtenářů.

Reklama

Související témata: