Hlavní obsah

Němci, pozor, Peltova kluka cepoval světový rekordman z Guinnessovy knihy

Každá zbraň proti mistrům světa je dobrá. A ruku na srdce, českým fotbalistům se jen těžko bude hledat něco, čím by v kvalifikačním duelu v Hamburku dokázali Němce zaskočit. Což takhle dlouhé autové vhozy...? Pokud by na ně kouč Karel Jarolím vsadil, obránce Filip Novák by se mohl této role chopit. Vždyť dánský legionář prošel v Midtjyllandu školou světového rekordmana v házení autů.

Grönnemarkův světový rekord v autovém vhazování

 
Článek

Kdo chce hrát proti Dánům, musí se připravit na jejich velkou libůstku. Prakticky každý aut poblíž šestnáctky je téměř stejně nebezpečný jako přímý kop. Naposledy musela vzít tuto zvláštnost na vědomí Sparta, když v play off Evropské ligy s velkými problémy vyřadila Sönderjyske.

„Není divu, že mají hráče, který dokáže hodit aut tak daleko. Dnes už téměř každý dánský klub má také trenéra na házení autů," poukázal letenský kouč Zdeněk Ščasný.

„Je to tak, většina dánských týmů na auty opravdu hodně spoléhá. My také. Když jsem do Midtjyllandu přišel, tak jsem je první sezónu házel právě já. Pak jsem ale začal mít problémy s ramenem, tak už na auty spíš nabíhám," usmívá se Filip Novák.

Lekce od nevšedního učitele

Díky autové specializaci získal nevšedního učitele. „Minulou sezónu za mnou přijel držitel světového rekordu, který se dostal až do Guinnessovy knihy rekordů. Učil mě techniku hodu, při němž je vždy co zdokonalovat," pyšní se Novák.

Oním vrhačem je Thomas Grönnemark, bývalý dánský fotbalista, který 18. června 2010 hodil míč z autu do vzdálenosti 51,33 metru. Dokázal to sedmým pokusem při speciální exhibici v rámci kempu dívčího týmu FC Horsens.

Grönnemark ozdobil rekordní pokus při rozběhu efektním saltem. Takové kousky Novák předvádět nemusí, i tak se však měl co učit.

„Důležité třeba je, jakou nohu dáváte dopředu, všechno musí být zkoordinované. Nejsem si však jistý, že se na větší využívání dlouhých autů vrhneme i v českém fotbale. Dánové jsou tvrdí a silní chlapi, u nás přece jen chceme spíš hrát a situaci vykombinovat. Je otázka, zda na to máme. Abyste mohli z dlouhých autů těžit, musíte mít v mužstvu velké chlapy," přemítá vnuk zpěváka a skladatele Pavla Nováka.

Pelta mu spálenou tutovku pořád předhazuje

Teď už tedy na auty častěji sám nabíhá. Aby ne, když za Midtjylland v této sezóně z pozice beka již šestkrát skóroval. Co je však nároďáku platné, že je podobně produktivní jako před časem v Jablonci, když v největší šanci prvního kvalifikačního duelu se Severním Irskem právě Novák selhal. Zápas na Letné tak skončil bezbrankovou remízou...

„Musel jsem spálenou tutovku rychle hodit za hlavu. Pomohlo mi, že hned po návratu do klubu jsem gól dal. Občas si do mě ještě někdo v legraci rýpne."

Ze svého bývalého podřízeného si doteď utahuje třeba šéf asociace Miroslav Pelta. Jako když před odletem do Německa zavítal na hotel mezi hráče a vedl k nim motivační řeč.

„Rýpnul si, rýpnul. Zrovna můj kluk nedal největší šanci, povídal. Prý ho to stálo deset let života... Beru to od něj, znám ho dlouho a vím, jaký má humor. Nic proti mně, mám popichování rád," ujišťuje Novák.

Němce nemá rád

Žádný nůž na krk mu Pelta ohledně urychlené nápravy nedal. Sám obránce by se ale nejraději chtěl rehabilitovat právě proti Němcům, které ani trochu nemusí.

„Nelíbí se mi jejich povaha a celkově tým. Nikdy jsem jim nefandil. Už odmalička. Vždy jsem byl spíše fanoušek Anglie. Prostě k nim nemám žádný vztah. Není to tak, že Němce nesnáším, jen mi nesedí a nefandím jim. O to víc jim chci zápas hodně znepříjemnit," líčí Novák.

Reklama

Související témata: