Hlavní obsah

Při inkasovaných gólech jsme bohužel nestíhali, uznal Suchý

Hamburk

Kapitán fotbalové reprezentace Marek Suchý rozhodně v Hamburku nepodal oslnivý výkon. Obrana i s ním hořela. Také přiznal, že zápas s Německem se jemu a celému mužstvu nepovedl...

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Marek Suchý (vlevo) v souboji s Mariem Götzem.

Článek

Čekal jste, že vám Němci dají takovou fotbalovou lekci?

Těžko se po takovém zápase mluví. Dostali jsme za vyučenou. To, co jsme chtěli hrát, jsme nehráli. Chtěli jsme jim zápas co nejvíc ztížit, ale to se nám nepovedlo. Němci potvrdili svoji obrovskou kvalitu. Ale my jsme se alespoň snažili hrát fotbal.

Dá se vůbec německé drtivé ofenzívě nějak čelit?

Určitě dá, ale musíte mít i kus štěstí. Oni dokáží zrychlit hru jedním dotekem, vířivým pohybem vytvářejí tlak a volné prostory, které pak dokáží využít. V jejich podání vypadá fotbal velmi lehce a líbivě, ale je to podložené tím, že jsou výborně sehraní a mají skvělé hráče, jsou vynikající v práci s míčem. Nesmíte s nimi udělat žádnou chybu, my jsme je ale udělali. Góly padají po chybách. Třeba před prvním gólem si nás otevřeli. Zkazili jsme i hodně přihrávek.

Němci nehráli na hrotového útočníka. Dělalo vám i to problémy?

Musíte se tomu přizpůsobit, určitě je to složitější, než když máte proti sobě klasického hrotového útočníka. V tom prostoru se pohyboval hodně Götze, chodil často za nás. Ale on se do velkých šancí nedostal. Jenže ti ostatní si výměnou místa nacházeli prostory. Museli jsme být neustále ve středu, protože nevíte, kdo odkud vyběhne. My jsme se snažili být neustále ve střehu a na špičkách, mluvit na sebe. Bohužel při inkasovaných gólech jsme je nestíhali.

Chyběl ve středu pole hráč typu Tomáše Rosického nebo Vladimíra Daridy, který umí podržet a rozehrát míč?

Ono to není jen o jednom hráči. Máme i teď v týmu fotbalisty, kteří se umí s míčem otočit. Když se víc sehrajeme, bude to lepší. Pochopitelně ale hráči o nichž jste mluvil, chybí.

Norové doma s Němci zalezli a dostali tři góly jako vy. Jak myslíte, že by dopadl zápas v Hamburku, kdybyste před šestnáctkou, jak se říká, zaparkovali autobus?

Dopadli bychom ještě hůř... Ve druhé půli jsme se k tomu v některých momentech uchýlili, ale to bylo až v závěru, kdy jsme už byli unavení. Už jsme byli málo aktivní. Při tom jsme se v zápase k pár věcem dostali, třeba střela Bořka Dočkala byla dobrá. Snad jsme si zasloužili dát alespoň jeden gól. Jenže Němci se po druhém gólu uklidnili a hráli jen co potřebovali. Navíc přidali třetí branku.

V červnu jste hráli na mistrovství Evropy se Španělskem, dají se ty dva zápasy, nebo obě mužstva srovnat?

Jsou srovnatelná. Oba týmy hrají svůj kombinační fotbal, jsou na tom výborně pohybově, otvírají si prostory, jak potřebují. Je vidět, že jsou sehraní a těžko se brání. S Německem jsme se na rozdíl od Španělska alespoň snažili hrát fotbal, občas jsme si přihráli. Pravdou ale je, že Němci už druhou půli za vedení 3:0 trochu polevili.

Vy jste nedávno v Lize mistrů hrál s Basilejí proti Arsenalu. Který zápas byl těžší?

Určitě s Arsenalem. Tlačil podobně jako Němci, ale všechno bylo v ještě větší rychlosti.

Ázerbájdžán porazil Nory. Stoupá tím důležitost úterního vzájemného zápasu?

My ho musíme vyhrát tak jako tak, bez ohledu na to, kolik bodů má Ázerbájdžán.

Jenže do něj půjdete s tíhou tří gólů z Hamburku...

Na zápas s Německem musíme rychle zapomenout a soustředit se na úterý a vyhrát.

Reklama

Související témata: