Hlavní obsah

Norům dali gól z jediné střely. Pozor na ně! varuje před Ázerbájdžánci Sýkora

Ostrava

Čerstvou zkušenost z ázerbajdžánským fotbalem má liberecký mladík Jan Sýkora. V utkání Evropské skupiny v Baku vstřelil v čase 10,69 sekund reprezentační záložník do sítě domácího Karabachu nejrychlejší gól v historii této soutěže. „Kdyby to tak vyšlo i v úterý, to by byla velká sranda,“ culil se dvaadvacetiletý záložník.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jan Sýkora (vpravo) na tréninku české fotbalové reprezentace před kvalifikačním duelem s Ázerbájdžánem.

Článek
Fotogalerie

Proti Ázerbájdžánu se dají po vysoké porážce s Německem a s ohledem na karetní trest Pavelky očekávat změny v sestavě. Máte signály, že byste mohl zasáhnout do hry?

Nemám, ale doufám, že bych se na hřiště mohl alespoň na chvíli dostat. Post, který hraje David znám, hrál jsem na něm i v Liberci, takže bych si věřil.

Mohlo by pro vás hovořit i to, že máte z ázerbájdžánským fotbalem čerstvé  zkušenosti. S Libercem jste se hráli nedávno s Karabachem v Evropské lize.

On to moc ázerbajdžánský fotbal nebyl, protože tam hráli snad jen dva ázerbájdžánští fotbalisté. Pokud se nepletu, tak v reprezentaci jsou jen obránci Sadygov a Medveděv. Takže to asi ne.

Jaké to bylo hrát proti Karabachu? Dá se z toho alespoň trochu čerpat pro úterní souboj reprezentací?

Moc asi ne. Většina hráčů byli Španělé či Portugalci. Tudíž ázerbájdžánský fotbal nebude stejný, jakým se prezentuje Karabach. Ale kvalitní fotbalisty tam určitě mají, jinak by neporazili Nory. Mají společně s Německem šest bodů, takže pozor na ně!

Znáte některé jiné hráče z kádru vašeho úterního soupeře?

Abych se přiznal, tak vůbec nevím, kdo tam hraje.

Co se vám tedy vybaví, když se řekne ázerbájdžánský fotbal?

Asi ten Karabach. Hrála s nimi Plzeň, my je máme ve skupině Evropské ligy. Vím, že vyhráli svou ligu asi o třicet bodů.

Karabach sází na místní obránce, útoční hráči jsou většinou cizinci. Dá se tedy odvodit, že obrana bude kvalitnější i v reprezentaci?

Mají to tak poskládané, ale uvidíme až na hřišti. Proti Norsku se ukázali velmi produktivní, protože z jediné střely dali rozhodující gól. Musíme si na ně dát velký pozor.

Dá se předpokládat, že zatímco proti Německu jste především bránili, tak v úterý budete muset tvořit, protože soupeř má nahráno. Bude to velká změna?

V pojetí hry asi ano, ale my máme zkušený tým, který by se s tímto měl umět vypořádat.

Český národní tým se Ázerbájdžánem už jednou utkal. V roce 2009 ale výběr Michala Bílka prohrál v přípravě 0:1. Může to být varování?

Opravdu? To jsem netušil. Asi jsem to sledoval, ale nevzpomínám si na to. Ani nechci přemýšlet, že by se to mohlo opakovat. Jsme doma, před vlastními fanoušky, a pokud se chceme prát o postupové místo, musíme bezpodmínečně vyhrát. Ale nesmíme nic podcenit. I tyto kdysi menší fotbalové země jdou nahoru.

Zápas s Německem jste prožil jako náhradník, přesto, jaký to pro vás byl zážitek?

Bylo vyprodáno a takovou kulisu jsem zažil poprvé v životě. Škoda, že se nám ten zápas výsledkově nepodařil, o to větší motivaci máme to doma napravit proti Ázerbájdžánu.

V reprezentaci teprve začínáte, dokážete si z takového utkání něco odnést?

Odkoukávám věci i od našich kluků, co jsou v zahraničí i od hráčů v české lize. Pořád se mám co učit a od koho odkoukávat.

Němci jsou velmi silní, rozdíl byl ale propastný. Nepřekvapil vás, jak moc se ta jejich síla projevila?

Věděl jsem, že mají obrovskou kvalitu a trochu jsem si i představoval, že budou mít ve většině zápasu navrch. Ale výkony některých individualit i určitá řešení některých situací mě stejně překvapily.

Byl jste rád, že na tom hřišti nejste?

To vůbec ne, chtěl jsem tam být. Ale trenér zvolil jiné hráče a tak jsem si to užil zblízka na lavičce.

Jak dopadne kvalifikační duel MS mezi Českem a Ázerbájdžánem?
Vyhraje Česko
52,5 %
Ano, zápas skončí remízou
15,3 %
Zvítězí Ázerbájdžán
32,2 %
Celkem hlasovalo 15446 čtenářů.

Reklama

Související témata: