Hlavní obsah

Jako jednotlivci jsme lepší než hráči Ázerbájdžánu, tvrdí brankář Vaclík

Ostrava

Dvakrát udržel v kvalifikaci o MS 2018 čisté konto, přesto má brankář Tomáš Vaclík daleko k radosti. Český tým totiž v úterý při konfrontací na stadiónu ve Vítkovicích pouze remizoval 0:0 s Ázerbájdžánem a po třech zápasech má na kontě jen dva body. „Kvalifikace nám utíká hned od začátku,“ říká muž, jenž po ukončení reprezentační kariéry Petra Čecha plní v národním týmu roli jedničky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Tomáš Vaclík po utkání s Ázerbájdžánem.

Článek

Během zápasu jste byl prakticky bez práce, řešil jste jen dvě standardní situace. Jak jste prožíval marnou snahu spoluhráčů o vstřelení branky?

Připomínalo mi to souboj s Islandem z minulé kvalifikace, který při zápase v Plzni rovněž čekal na brejk či standardní situaci. Nám se nedařilo rozbít defenzivní blok Ázerbájdžánu. Oni ještě v celé kvalifikaci nemuseli dotahovat skóre, což jim vyhovuje. Jsem si jistý, že kdybychom skórovali, porazili bychom je výraznějším rozdílem.

Jenže šance před přestávkou český tým nevyužil, po obrátce už se navíc na hru ani nepodařilo navázat. Proč?

Udělali jsme pár chyb v rozehrávce. Nebyli jsme dostatečně trpěliví jako v prvním poločase. Chtěli jsme hrát moc rychle, měli jsme hodně ztrát. Navíc když fotbalisté Ázerbájdžánu získali míč, dokázali ho udržet a vybojovat si často faul, čímž hru přerušovali.

Co představuje zisk pouhých dvou bodů po třech zápasech pro vývoj kvalifikace?

Jsme dole, máme ztrátu. Musíme příště bezpodmínečně vyhrát nad Norskem, ztráta narůstá. Na Ázerbájdžán máme pět bodů manko, což je po třech kolech dost. Kvalifikace nám utíká hned od začátku. Odehráli jsme super první přípravný zápas proti Arménii, po němž se zdálo, že bychom v bojích o mistrovství světa nemuseli mít problém. Ale potřebovali bychom prolomit střeleckou smůlu, třeba i nějakou haluzí.

Nepředstavuje současné postavení českého týmu ve skupině C skutečný obraz národního mužstva?

Věřím, že ne. Hráči jsou v Česku pořád výborní a vyrůstají další. Nemůžeme se rovnat velmocím jako Španělsko či Německo. Ale kvalitu podle mého pořád máme. Věřím, že kvalifikaci zlomíme a schopnosti ukážeme. Tvoří se nový tým. Je zde spousta nových hráčů, kteří kvalifikaci nikdy nehráli. Potřebovali bychom se chytit dobrým výsledkem, abychom se odrazili k lepšímu.

Chybí českému výběru patřičné sebevědomí?

Myslím, že sebevědomí bychom měli mít všichni. Vždyť české kluby hrají v Evropě, mají dobré výsledky. Jako hráči, jednotlivci, jsme lepší než reprezentanti Ázerbájdžánu. Jen musíme ukázat, co v nás je.

Nepostrádá tým lídra, jenž v klíčových okamžicích strhnul ostatní?

Do ofenzivy by bylo super mít hráče jako je třeba Tomáš Rosický. Nadstandardní hráči nám chybí. Z konstruktivních fotbalistů máme Bořka Dočkala. Jenže při absenci Ládi Daridy je toho na něj moc. Každopádně jsem přesvědčený, že lídři v kádru reprezentace jsou. V dalších měsících či letech vyrostou, a potom nás potáhnou.

Reklama