Hlavní obsah

Naštvaní Norové útočí před duelem v Praze na trenéra: I když porazí Čechy, měl by odejít

Dříve obávaný norský fotbal prožívá snad ještě hlubší propad než ten český. Mizerný start Seveřanů do kvalifikace o MS 2018 znamená, že jejich národní tým velmi pravděpodobně může chybět na velkých mezinárodních turnajích už osmnáct let. Alespoň částečně zpět do hry je může vrátit páteční vítězství v Praze. Není tedy divu, že kouč Per-Mathias Høgmo je pod obrovským tlakem.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Nory dokonce trápili i fotbalisté San Marina. Takhle se radovali z gólu v Oslu.

Článek

Příběhy obou reprezentací se dost podobají. V devadesátých a nultých letech zářily hvězdy obou týmů ve špičkových klubech kalibru Liverpoolu či Manchesteru United, jenže velká jména jsou už v důchodu a jejich nástupci hrají v Evropě v lepším případě druhé housle, což se pochopitelně projevuje i na úrovni reprezentace.

Zatímco Češi jsou přes zjevný propad kvality schopní se pravidelně probojovávat na evropský šampionát, Norové - ještě před 23 lety druhý tým světového žebříčku - si na nejvyšší mezinárodní scéně zahráli naposledy v roce 2000. A po výprasku od Německa, porážce v Ázerbájdžánu a vydřené domácí výhře nad San Marinem se nezdá, že by se věci měnily k lepšímu.

Kouč Høgmo nedostal svůj tým ani na EURO do Francie, kam se poprvé mohly probojovat i třetí týmy z kvalifikačních skupin, protože v baráži nepřešel přes Maďary. V Norsku se tak nyní hodně diskutuje o tom, zda by případná ztráta v Praze neměla být pro kouče na reprezentační lavičce posledním zápasem.

Historický propad a negativní atmosféra

„Vítězství nad Čechy je absolutním minimem, ale nejsem si jist, jestli to bude stačit. Norský tým totiž netrápí jen špatné výsledky. Svaz musí brát v potaz i přízeň fanoušků směrem k trenérovi a týmu, která je na historicky nejnižší úrovni, stejně jako postavení v žebříčku FIFA (81. místo)," myslí si komentátor listu Dagbladet Morten Pedersen.

Účastník světových šampionátů v letech 1994 a 1998 Jahn Ivar "Mini" Jakobsen má za to, že kouče je třeba vyměnit bez ohledu na výsledek v Praze.

„Podle mě by měl přijít nový trenér. Neměli bychom budoucnost řídit podle jednoho výsledku. Musíme se podívat na to, co se v posledních třech letech s norským fotbalem stalo. Spadli jsme nejníž v rankingu FIFA a nedostali jsme se na EURO, přestože jsme měli skvělou šanci. Takže kouč by se měl vyměnit tak jako tak," řekl bývalý reprezentant listu VG.

Podle bývalého brankáře Tottenhamu Erika Thorstvedta v případě bodového zisku Norů v Praze Høgmo u týmu setrvá. „Když se s Čechy neprohraje, kouč podle mě u týmu zůstane. Kolem reprezentace ale teď panuje extrémně negativní atmosféra, což je velký problém. Když se sněhová koule začne nabalovat, je těžké ji zastavit. My však trenéry moc nevyhazujeme, takže on podle mě zůstane," myslí si Thorstvedt.

Další bývalí reprezentanti jako Kjetil Rekdal či Monica Knudsenová ale varují před nerealistickými očekáváními směrem k národnímu týmu a případné výměny trenéra. Kvalita současných reprezentantů podle nich zkrátka na špičku nemá.

Jak dopadne páteční kvalifikační zápas MS mezi Českem a Norskem?
Vyhraje Česko
56,6 %
Utkání skončí remízou
23 %
Zvítězí Norsko
20,4 %
Celkem hlasovalo 13136 čtenářů.

Reklama

Související témata: