Hlavní obsah

Hamburger za odměnu střelec Kremenčík nechce: V Plzni mi nadávají kvůli nadváze

Praha

Snový debut v dresu české fotbalové reprezentace prožil Michael Krmenčík. Útočník se ještě v červnu strachoval, zda pro něj vůbec zůstane místo v kádru Plzně. Ale z muže na odpis se na západě Čech stal ofenzivní jedničkou. A v pátečním večeru pak po 281 minutách utnul střelecké trápení české fotbalové reprezentace v kvalifikaci o MS. „Chtěl jsem dát gól a vyhrát. Vyšlo obojí," lebedil si Krmenčík po vítězství 2:1 nad Norskem.

Ohlasy po vítězství nad NorskemVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Ohlasy po vítězství nad Norskem

Bude za gól odměna z Mekáče?

Dokázal jste si vysnít lepší debut v národním týmu?

Jsem hodně dojatý. Ohromně. První start, první gól. Vlastně první kloudný dotek skončil gólem.

Bylo možné po přihrávce od Ladislava Krejčího prázdnou branku netrefit?

Jsem typ hráče, který i takovou šanci dokáže zahodit. Nesmírně mě těší, že tentokrát jsem proměnil.

Vaše bilance z utkání mohla být ještě lepší. Měl jste další dvě slibné příležitosti. Daly se řešit lépe?

V prvním poločase mi Láďa Krejčí dával balón na stojnou nohu, já do míče vlastně levačkou jen tak plácnul. Balón letěl na rohový praporek. Šance to byla dobrá, ale naivně jsem ji zahodil. Hlavičku v druhém poločase jsem měl uklidit lépe. Jenže jsem myslel, že protihráč situaci uhraje, takže pak jsem míč jen líznul a mířil vedle.

Ulevilo se vám hodně po vstřelené brance, když šel český tým do vedení a prolomil střeleckou bídu z předešlých tří utkání?

Určitě. To každému hráči, když jde jeho mužstvo do vedení. Vlastně jsme měli soustředění jen čtyři dny, společné tréninky v plném složení absolvovali jen dva. Moc jsem nevěděl, co a jak. Studoval jsem sestřihy předešlých zápasů, abych věděl, jak kluci hrají a reagují v určitých situacích. Trenér Jarolím mě pochopitelně zaúkoloval, kde se mám pohybovat, jak nabíhat a co dělat.

Trenér Jarolím po předešlých třech kvalifikačních zápasech bez vstřeleného gólu slíbil, že pro prvního střelce i přes striktní vyžadování zdravé životosprávy zajistí hamburger. Těšíte se na odměnu?

Nemohu věci od McDonalda jíst. Kondiční trenér Plzně pan Bečka mi nadává, že mám pořád nadváhu, byť třeba jen jeden kilogram. Takže jestli skutečně nějakou takovou odměnu dostanu, rozdělím se o ni se spoluhráči v šatně.

Kdy jste se dozvěděl, že nastoupíte hned po první pozvánce do reprezentace v základní sestavě?

Trenér Jarolím si mě a Jaromíra Zmrhala pozval na pohovor ve středu. Řekl, co po nás chce. Když jsem pak v zápase s Norskem skóroval já a v druhém poločase i Zmrhal, tak jsme po sobě nevěřícně koukali. Jsou to super pocity.

Byl jste hodně nervózní s vědomím, jak důležitý zápas pro českou reprezentaci s ohledem na předešlé špatné výsledky je?

Nejsem typ, jehož by tížila nervozita. Nestresuji se s tím. Každý fotbalista, který umí s nervozitou pracovat, si vše srovná v hlavě a řekne si, co v utkání chce. Já chtěl dát gól a vyhrát. Obojí vyšlo.

Ještě v červnu vám hrozilo, že z Plzně půjdete na hostování třeba i do druhé ligy. Nyní jste střelcem reprezentace. Je pro vás dosavadní průběh podzimu pohádkový?

Moc si to neuvědomuji, ale moje rodina určitě. Třeba bratr se mě už ptal, jestli mi dochází, co jsem dokázal, že dávám důležité góly v Plzni a jsem v reprezentaci. Psal mi dojemnou zprávu, když mě trenér Jarolím povolal. Až mi proběhl mráz po zádech, když jsem si jeho textovku četl. Utkvělo mi to v paměti. Bojoval jsem za svoji rodinu, naši zem. A vyhráli jsme. Teď mi asi zkolabuje mobil pod náporem gratulací.

Máte vysvětlení pro tak velký výkonnostní skok, jehož dosáhl po předešlých sezónách, kdy jste se protloukal po hostováních v Sokolově, Čáslavi, Vlašimi, Ostravě či Dukle?

Srovnal jsem si priority a fotbalu dávám všechno. A pořád se mohu zdokonalovat.

Vítězství nad Norskem vrátilo Česko do hry o postup na MS 2018. Máte v hlavě tak vzdálený cíl?

Určitě. Přál bych si pokračovat v reprezentaci a pokud budeme vyhrávat, šance na šampionát existuje. Chci se na mistrovství podívat.

Reklama

Související témata: