Hlavní obsah

USA - Mexiko 1:2Fotbalisté USA po letech prohráli doma v kvalifikaci MS s Mexikem

Columbus
Aktualizováno

Fotbalisté Spojených států amerických vstoupili porážkou do závěrečné fáze kvalifikace mistrovství světa v zóně CONCACAF. S Mexikem prohráli před vlastními diváky v Columbusu 1:2 a po 15 letech skončila jejich domácí série neporazitelnosti v kvalifikačních duelech. O výhře hostů rozhodl hlavou po rohovém kopu v předposlední minutě sedmatřicetiletý bývalý hráč Barcelony Rafael Márquez.

Foto: Trevor Ruszkowski, Reuters

Hráči Mexika oslavují vítězství nad USA.

Článek
Fotogalerie

Mexičany poslal už ve 20. minutě do vedení Miguel Layún, který podle zámořských médií potrestal chybnou taktiku domácího trenéra Jürgena Klinsmanna, který zápas zahájil v "nezažitém" rozestavení 3-5-2. Návrat k systému 4-4-2 přinesl zlepšení, brzy po změně stran i vyrovnání zásluhou Bobbyho Wooda a Američané měli převahu.

Gól kapitána hostů Márqueze těsně před koncem ale rozhodl o tom, že Mexiko ukončilo sérii čtyř porážek 0:2 ve vzájemných kvalifikačních zápasech v USA. Ve Spojených státech uspěli Mexičané v kvalifikaci MS poprvé od roku 1972.

"Druhý poločas byl lepší, ale zapomněli jsme dát další góly. Rozhodla individuální chyba," litoval Klinsmann. "Teď je jasné, že potřebujeme (v úterý) tři body v Kostarice. Když ale budeme hrát jako ve druhém poločase, tak nemám strach," řekl německý kouč s myšlenkami na utkání proti soupeři, na jehož hřišti tým USA v kvalifikaci MS ještě nevyhrál.

Zápas v Columbusu byl po prezidentských volbách velmi sledovaný vzhledem k předvolebním prohlášením nové hlavy státu Donalda Trumpa o stavbě zdi na hranici s jižním sousedem a vystěhování nelegálních imigrantů z Mexika zpět do jejich vlasti. Nedošlo však k žádným mimořádným událostem ani v hledišti, obě mužstva před zápasem společně zapózovala fotografům.

Také ve zbývajících dvou utkáních na úvod rozhodující části kvalifikace uspěly hostující celky. Kostarika porazila 2:0 brankami z druhého poločasu Trinidad a Tobago a ujala se vedení v tabulce, Panama zvítězila v Hondurasu 1:0. Šest mužstev hraje o tři přímá postupová místa na MS v Rusku, čtvrtý tým půjde do baráže proti asijskému soupeři.

Kvalifikace MS 2018 ve fotbale - severoamerická zóna CONCACAF:
Honduras - Panama 0:1 (0:1)
Branka: 22. Escobar
Trinidad a Tobago - Kostarika 0:2 (0:0)
Branky: 65. Bolaňos, 90.+2 Matarrita
USA - Mexiko 1:2 (0:1)
Branky: 49. Wood - 20. Layun, 89. Márquez. ČK: 90.+3 Salcedo (Mex.)

Reklama

Související témata: