Hlavní obsah

Chorvatsko - Island 2:0Island v Chorvatsku neuspěl. Italové a Španělé nezaváhali

Aktualizováno

Chorvatští fotbalisté v kvalifikaci o mistrovství světa porazili Island 2:0 a zvládli jeden z klíčových zápasů o postup. S 10 body po čtyřech zápasech vedou tabulku skupiny I o dva body před Ukrajinou a o tři právě před Islandem. Deset bodů mají také Italové i Španělé ve skupině G a také Irové, kteří vyhráli 1:0 v Rakousku a vedou skupinu D. Bez porážky zůstávají rovněž Ukrajina, Wales a Srbsko.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Chorvatský fotbalista Domagoj Vida v souboji s Islanďanem Johanem Gudmundssonem v kvalifikačním zápase

Článek

Oba góly Chorvatů vstřelil Marcelo Brozovič, který může v dresu Interu Milán nastoupit v Evropské lize proti pražské Spartě. Poprvé se prosadil v 15. minutě po narážečce s Rakitičem a střele z 20 metrů. Výhru potvrdil v nastavení po brejku, když postupoval s míčem od půlící čáry a střelou z hranice pokutového území skóroval podruhé.

Rozjetí Irové zatím v kvalifikaci ztratili jen dva body za remízu v Srbsku. Tentokrát dokonce poprvé vyhráli v Rakousku. Gólem se o to zasloužil v úvodu druhého poločasu McClean, který zužitkoval rychlý brejk.

Turecko se ve skupině I trápilo s Kosovem, ale nakonec jeho obranu pokořilo dvěma góly ve druhé půli a vybojovalo první výhru v kvalifikaci.

Španělé a Italově se trefili čtyřikrát

Ve skupině G podle očekávání vše směřuje k tomu, že se Španělé a Italové poperou o první dvě místa. Oba celky vyhrály nad outsidery skupiny 4:0 a s deseti body se dělí o čelo tabulky.

Itálie si pro výhru došla ve vycházkovém tempu. Už ve 12. minutě vedla 2:0 a za první poločas dala čtyři branky, což se jí povedlo v úvodní pětačtyřicetiminutovce poprvé od ledna 1987. Ve druhé půli už Italové soupeře šetřili a v klidu si hlídali vítězství. Dva góly dal Belotti, který tak má v prvních pěti startech za národní tým na kontě pět branek.

To Španělé se nadřeli víc. Makedonie je zlobila, ale ve 34. minutě se dva hostující obránci srazili ve vápně a Velkoski si dal zády k brance vlastní gól. Po změně stran zvyšovali Vitolo, Monreal svým premiérovým reprezentačním gólem a Aduriz. Na dva góly přihrál Silva.

Pro Španělsko to byla 93. domácí výhra v kvalifikacích o ME a MS, což je nový rekord. Dosud se o něj dělilo s Ruskem.

O bod za Itálií a Španělskem se drží Izrael, který vyhrál 3:0 v Albánii. Domácí účastník letošního evropského šampionátu už v 17. minutě přišel o vyloučeného Djimsitiho a hosté navíc proměnili penaltu. Deset minut po změně stran byl vyloučen i brankář Berisha a Izrael dvojnásobnou přesilovku využil k navýšení skóre.

Postupové boje si zkomplikoval Wales, který doma v důležitém utkání se Srbskem vedl dlouho po gólu Balea. Hvězdný útočník Realu Madrid tak v posledních 14 startech za reprezentaci zařídil 15 gólů. Jenže čtyři minuty před koncem srovnal Mitrovič a Srbsko se udrželo na druhé příčce za Irskem. Wales je až třetí.

Kvalifikace MS 2018 ve fotbale:
Skupina D:
Vídeň: Rakousko - Irsko 0:1 (0:0)
Branka: 48. McClean. Rozhodčí: Karasev (Rus.).
Tbilisi: Gruzie - Moldavsko 1:1 (1:0)
Branky: 16. Kazaišvili - 78. Gatcan. Rozhodčí: Kabakov (Bulh.).
Cardiff: Wales - Srbsko 1:1 (1:0)
Branky: 30. Bale - 86. Mitrovič. Rozhodčí: Mallenco (Šp.).
Skupina G:
Elbasan: Albánie - Izrael 0:3 (0:1)
Branky: 18. Zahavi z pen., 66. Einbinder, 84. Atar. ČK: 17. Djimsiti, 55. E. Berisha (oba Alb.). Rozhodčí: Aytekin (Něm.).
Granada: Španělsko - Makedonie 4:0 (1:0)
Branky: 34. vlastní Velkoski, 63. Vitolo, 84. Monreal, 85. Aduriz. Rozhodčí: Schörgenhofer (Rak.).
Vaduz: Lichtenštejnsko - Itálie 0:4 (0:4)
Branky: 11. a 44. Belotti, 12. Immobile, 32. Candreva. Rozhodčí: Bebek (Chorv.).
Skupina I:
Záhřeb: Chorvatsko - Island 2:0 (1:0)
Branky: 15. a 90.+1 Brozovič. Rozhodčí: Rocchi (It.). ČK: 90.+4 Perišič (Chorv.).
Antalya: Turecko - Kosovo 2:0 (0:0)
Branky: 51. Yilmaz, 55. Sen. Rozhodčí: Bognar (Maď.).
Oděsa: Ukrajina - Finsko 1:0 (1:0)
Branka: 25. Kravec. Rozhodčí: De Sousa (Portug.).

Reklama

Související témata: