Hlavní obsah

Legionář oceňuje Dočkala, Zmrhala či Krmenčíka. Hráči z české ligy mají kvalitu, říká

Praha

Loni dal v Edenu gól Dánům, ale s jedenadvacítkou se tady postupu ze skupiny na mistrovství Evropy nedočkal. Teď byl u toho, když po šesti letech ve Vršovicích konečně zase vyhrálo áčko. A díky vítězství 2:1 nad Norskem mohou čeští fotbalisté dál snít o mistrovství světa v Rusku. „Jednou jsme to museli v Edenu zlomit. Jsme rádi, že zrovna v utkání, které jsme už nutně potřebovali zvládnout,“ poukazuje obránce Pavel Kadeřábek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český reprezentant Pavel Kadeřábek po vítězství nad Norskem.

Článek
Fotogalerie

Ohlasy po vítězství nad Norskem

Bude za gól odměna z Mekáče?

Marně zatím čekali na výhru, v úvodních třech kvalifikačních duelech dokonce nedokázali ani jednou skórovat. Přesto se od nich fanoušci neodvrátili a v mrazivém pátečním večeru národní tým v bitvě o poslední naději podrželi.

„Atmosféra byla úžasná. Přišlo více lidí, než jsem čekal. Navíc fandili celý zápas. I když jsme byli pod tlakem, tak nepískali, ale fandili. Za to jim patří velký dík," oceňuje pravý bek Pavel Kadeřábek.

Trenér Karel Jarolím si v nelehké situaci musel pomoci z vlastních zdrojů. A vyplatilo se. O góly se postarali plzeňský Michael Krmenčík a slávista Jaromír Zmrhal, kteří přitom nastoupili v reprezentaci vůbec poprvé v základní sestavě.

„Jejich přínos byl proti Norsku veliký. Oba dali gól, což nám hrozně pomohlo. Ukazuje se, že hráči z české ligy mají kvalitu," poukazuje legionář z německého Hoffenheimu.

Dočkal jedním z nejdůležitějších hráčů

V domácí soutěži ostatně působí i sparťan Bořek Dočkal. Bývalý Kadeřábkův klubový spoluhráč dvěma kolmými přihrávkami připravil oba góly.

„Bořek je pro nás jeden z nejdůležitějších hráčů. Má tak velkou kvalitu, že dokáže dávat takovéto finální přihrávky. Na Euru byl zraněný a bylo to znát. Ve Francii nám jeho pasy chyběly. Je to náš hlavní tahoun, na něm stojí naše hra," oceňuje Kadeřábek záložníka.

Národní tým se každopádně společným úsilím vrátil do postupové hry. Domácí remízy se Severním Irskem a Ázerbájdžánem ho však tíží dál.

Šance ještě je, tabulka se vyrovnává

„Proti Norům už jsme hráli zápas o všechno. Příště nás čeká San Marino venku, což je povinné vítězství. Pak máme Norsko venku. Budou to dva důležité zápasy, které když zvládneme, tak budeme hrát o druhé místo," stále doufá Kadeřábek.

Za největšího soupeře v boji o druhé místo, jež může zaručit aspoň baráž, považuje Severní Irsko.

„O to větší škoda, že jsme s ním na úvod doma jen remizovali. Každopádně páteční výhra Severních Irů nad Ázerbájdžánem je pro nás dobrá, protože se tabulka srovnává. Hlavní je, jak budeme hrát my. A když nám to půjde jako prvních 30 minut proti Norům, tak máme na čem stavět," doufá bundesligový legionář.

Reklama

Související témata: