Hlavní obsah

Jarolímova armáda už čítá 36 vojáků, vytrvalec nezbyl žádný

Přesně během stovky dnů od svého jmenování do funkce vedl fotbalové šiky do šesti bitev, čtyř soutěžních a dvou přípravných. Čas na nachystání týmu nedostal žádný, vinou zranění i kolísavé formy jednotlivých borců už protočil 36 hráčů a nezbyl jediný, který by ani jednou nechyběl... V kvalifikaci MS 2018 mu chybí minimálně dva body navíc, přesto reprezentace pod vedením trenérského generála Karla Jarolíma naději na postup do Ruska ještě neztratila.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český tým si cestu do Ruska zkomplikoval hned na začátku...

Článek

Ideální sestava národního týmu? Za podzim byste ji vyjmenovali jen těžko. Po ME ve Francii skončilo pět hráčů, další se zranili, jiní stabilně nehrají v klubech. Mužstvo nenašlo žádného produktivního střelce. Výsledkem toho všeho je, že se sestava zápas od zápasu výrazně měnila a hledání pokračovalo.

„Jenže co mně zbývalo? Samozřejmě bych byl i já raději, kdyby se sestava ustálila a já se měl od čeho odrazit. Samo sebou, že bych sestavu nerad donekonečna měnil. Ale je to jen na hráčích a na jejich ochotě na sobě pracovat," poukazuje trenér Karel Jarolím.

Střelci
1 - Krejčí,
V. Kadlec,
Kopic,
Krmenčík,
Zmrhal,
Barák.

Ve zbytku kvalifikace už si reprezentace nemůže dovolit chybný krok. Dá se tedy předpokládat, že doba houfného testování skončila.

„Pomalinku je opravdu na čem stavět," souhlasí kouč.

A jestliže nevěříte, že za šest podzimních zápasů lze protočit hned 36 hráčů, následující seznam vás přesvědčí. Marně byste však hledali vytrvalce, který by zasáhl do všech utkání. Nikdo také nedal víc než jeden gól.

Fotbalisté jsou řazeni podle počtu odehraných zápasů pod Jarolímem.

5 - Vaclík, Kadeřábek, Skalák, Krejčí

Stálice. Vaclík se po Čechovi chopil role brankářské jedničky, Kadeřábek na kvalitně zdvojeném postu pravého obránce dostává přednost před dalším bundesligovým krajánkem Gebre Selassiem. Další legionáři Krejčí a Skalák zatím zůstávají hodně dlužni očekávané produktivitě.

4 - Suchý, Pavelka, V. Kadlec, Škoda, Novák, Dočkal, Droppa

Stejný počet zápasů, různé osudy. Suchý začal jako kapitán, ale postupně ze základu vypadl. Ani s Pavelkou není Jarolím moc spokojený, od Škody se zatím nedočkal jediné trefy. Dočkal přišel o první zápasy kvůli zranění, jinak je stěžejním záložníkem, zvláště při absenci Daridy. Až do zranění pravidelně hrál V. Kadlec. V základu se usadil Novák a Droppu si kouč našel až v Rusku. A dravec se srdcem na správném místě ho nezklamal.

3 - Kopic, Sýkora, Vydra, Sivok, Zmrhal

Kdyby hrál v Turecku i evropské poháry, už by Sivok s nároďákem praštil. Nestalo se, což Jarolím kvituje, protože ho jako šéfa obrany pořád potřebuje. Na vzestupu je novic Zmrhal. Vydra, Kopic a Sýkora jsou zatím spíš alternativami.

2 - Pudil, Darida, Koubek, Kalas, M. Kadlec, Necid, Petržela, Hořava, Gebre Selassie, Brabec, Schick, Krmenčík

Bundesligový pacient Darida chybí Jarolímovi ze všech marodů nejvíc. A další výrazné role z této početné skupiny? Krmenčík ukončil dlouhý střelecký půst týmu a tlačí se na hrot, stoper Brabec zase vytlačuje ze základu Suchého.

1 - Pokorný, Zahustel, Frýdek, Šural, Barák, Pavlenka, Mareš, Souček

První čtyři uvedené hráče zabrzdilo zranění, další kvarteto pak debutovalo v závěrečné přípravě s Dánskem.

České skupině v kvalifikaci vládnou bezkonkurenční Němci. Jarolímův tým se posunul na čtvrté místo a na dvojici Severní Irsko, Ázerbájdžán ztrácí dva body. „Jestliže budeme chtít pomýšlet na to, abychom do poslední chvíle bojovali o druhé místo, musíme získat body venku, protože se Severním Irskem a Ázerbájdžánem jsme doma body ztratili," má trenér jasno.

Reklama

Související témata: