Hlavní obsah

Blamáž v San Marinu nehrozí, je si jistý Trenér trenérů Uhrin, který si svou ostudu prožil

San Marino

I trpaslíci umí zlobit. Takový Trenér trenérů z evropského šampionátu v šestadevadesátém Dušan Uhrin by o tom mohl vyprávět. „Ani mi to nepřipomínejte,“ hlesl, když před cestou reprezentace ke kvalifikačnímu duelu do San Marina přišla řeč na největší blamáž v historii samostatného českého fotbalu. Lucembursko je trpaslíkem podobné sorty jako San Marino, přesto s ním Skuhravý, Kuka, Němec, Látal, Berger a spol. před dvaadvaceti lety prohráli ostudně 0:1 a cestu na EURO 96 si tehdy pořádně zkomplikovali.

Dušan Uhrin st. o zkušenostech s fotbalovými trpaslíkyVideo: Sport.cz

 
Článek

Zápas blbec, jiný příměr snad ani použít nelze. „Hráli jsme devadesát minut na jednu bránu, kopali snad čtyřicet rohů, ale gól ne a ne dát. A v nastavení utekl Hellers a jedinou branku vstřelil. Do naší sítě," vybavoval si Dušan Uhrin při pondělním uvádění do Síně slávy českého fotbalu kvalifikační střetnutí s pošťáky, drážními a bankovními úředníky a studenty z Lucemburska, na které do smrti nezapomene.

I Bílek či Máčala by mohli vyprávět

Ono se však těch ostudných výsledků zrodilo v minulosti mnohem více. „Ve zmiňované kvalifikaci o postup do Anglie třeba na Maltě, kde jsme tehdy remizovali 0:0. Hrálo se na strašném hřišti, s jehož povrchem jsme si nedokázali poradit. S domácím týmem také ne," připomínal Uhrin klopýtání za postupem. Samozřejmě s úsměvem, protože do Anglie s reprezentací nakonec postoupil a šampionátem pak táhl až do Wembley, kde ve finále prohrál jeho tým s Německem až v prodloužení a zlatým gólem k tomu.

O blamážích by mohl vyprávět své i Michal Bílek, neboť na začátku své mise u národního týmu prohrál na turnaji v Emirátech s Ázerbájdžánem 0:2, Milan Máčala zase nezapomene na remízu na Kypru ve třiadevadesátém, neboť tehdy ještě společnou federální reprezentaci stála postup na MS v USA a jeho místo na trenérské lavičce.

Plzeň na Camp Nou jako San Marino

„Ono je to těžké, protože zápasy s trpaslíky jsou jen o tom, že se v nich dá ztratit," připomíná jeden z nejzkušenějších hráčů současného reprezentačního výběru Vladimír Darida ošidnost podobných duelů.

„Je logické, že čím silnějšího soupeře proti sobě máte, o to větší motivaci uhrát dobrý výsledek pociťujete. Když jsme ještě s Plzní hráli v Barceloně, připadali jsme si podobně. Byli jsme naprostým outsiderem, ale přesto jsme se chtěli ukázat a uhrát co nejlepší výsledek. Fotbalisté San Marina na tom budou v neděli podobně."

Že by se ale San Marino, které v žebříčku FIFA figuruje mezi 211 zeměmi na 203. příčce a je z evropských týmů vůbec nejhorší, postaralo o senzaci, to nepřipouští ani Darida, ani žádný z jeho spoluhráčů.

„Všechny nás straší případná blamáž, kterou ale nehodláme dopustit. Oni jsou v pozici outsidera s každým a jsou na ni zvyklí, " přitakává Jakub Brabec.

„San Marino už není trpaslíkem ve smyslu, jak bylo chápáno třeba před deseti roky. Kvalita se postupně vyrovnává, i malé země mají kvalitní trenéry," připomíná Theodor Gebre Selassie, ale i on bere z nedělní kvalifikace v Serravalle jenom výhru.

„A navíc nesmí být upachtěná," nabádá své svěřence kouč Karel Jarolím.

„Bez obav, současný reprezentační trenér Jarolím je natolik zkušený, že nějaké podcenění nepřipustí. Žádná blamáž se proto v San Marinu určitě konat nebude," je přesvědčený jeho stříbrný předchůdce Dušan Uhrin.

Reklama

Související témata: