Hlavní obsah

Pan učitel Manzaroli velí právníkovi, bankovním úředníkům, prodavači keramiky a opraváři televizí

kft (Rimini)Sport.czPrávo

V bráně věčný student, třicetiletý Aldo Simoncini, v obraně majitel baru Fabio Vitaioli, vedle něj prodavač keramiky Alessandro Della Valle, bankovní úředník David Simoncini, ve středové řadě advokát Michele Cervelini a v útoku jeden ze tří profesionálních fotbalistů, naturalizovaný Argentinec Adolfo José Hirsch... K tomu opravář televizí, dělník nebo majitel pláže. Takové je profesní složení fotbalové reprezentace San Marina, která v neděli hostí v kvalifikační skupině C o postup na mistrovství světa 2018 v Rusku českou reprezentaci.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Trénink české fotbalové reprezentace před zápasem kvalifikace MS proti San Marinu.

Článek

Jako trenér velí tomuhle mančaftu pan učitel Pierangelo Manzaroli, jenž dnes slaví osmačtyřicáté narozeniny. Rád by k nim dostal dárek v podobě pěkného výsledku. Co se pod tím skrývá?

Nedostat debakl, dát gól, senzací by byl bod. Ten získalo San Marino naposledy v listopadu 2014 v kvalifikaci ME s Estonskem za bezbrankovou remízu. S góly je na tom také bídně. Ten dosud poslední kvalifikační vstřelil loni v říjnu Mattia Stefanelli Norsku. Jeho tým však prohrál 1:4. Rekordmanem sanmarinské reprezentace je čtyřicetiletý Andy Selva, který odehrál za národní mužstvo 74 zápasů a dal pro tuhle zemičku úžasných osm gólů. A pořád je aktivní, ačkoliv proti Čechům pravděpodobně kvůli zranění nenastoupí.

Ligu ministátečku hraje patnáct klubů

Nejvznešenější republika San Marino, jak zní oficiální název státu, leží nedaleko italského jadranského střediska Rimini. Rozkládá se na 61 km2 a má 32 500 obyvatel. Hlavním městem je San Marino, což jsou tři hrady na úpatí nejvyšší hory Titano, kde je i sídlo vlády.  Město se rozkládá nad Serrvalle, což je největší městská aglomerace republiky, a právě tu leží i stadión Olimpico, na němž se bude hrát.

San Marino má svoji ligu, kterou ve dvou skupinách hraje celkem patnáct týmů, vždy tři nejlepší postoupí do play off. Campionato Sammarinese se hraje od sezóny 1985/86 a se sedmi tituly je nejúspěšnější klub SP Tre Fiori (Tři květiny, které má ve znaku - pozn. autora). Hraje se také národní pohár - Coppa Titano.

Čeští fotbalisté se dosud utkali se San Marinem čtyřikrát, a to v kvalifikaci o ME 2008 a MS 2010. Při čtyřech vítězstvích mají skóre 20:0, přičemž doma dvakrát vyhráli 7:0 a na hřišti soupeře pokaždé 3:0. Nejlepším střelcem ze čtyř vzájemných duelů je Milan Baroš se šesti trefami. Zatímco pamětníkem všech čtyř vzájemných duelů je čtyřiatřicetiletý obránce domácích Alessandro Della Valle.

Ze současné české reprezentace proti San Marinu dosud nehrál nikdo. Úkol profesionálního výběru kouče Karla Jarolíma je v neděli jasný - tři body! Cokoliv jiného je ostuda a konec nadějí na baráž o postup na šampionát. O historický zápis se snad Češi nepostarají.

Reklama

Související témata: