Hlavní obsah

Trenér Nizozemců Blind na sebe vzal porážku s Bulharskem

Trenér nizozemských fotbalistů Danny Blind na sebe vzal odpovědnost za porážku 0:2 v Bulharsku, která týmu zkomplikovala boj o postup na mistrovství světa. Pětapadesátiletý kouč dokonce připustil, že by mohl ve funkci skončit.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Kouč nizozemské fotbalové reprezentace Danny Blind během tiskové konference.

Článek

"Vina jde za mnou. Padá to na mou hlavu. Musím o tom přemýšlet a můj zaměstnavatel (Nizozemská fotbalová asociace) o tom jistě bude přemýšlet také," řekl Blind novinářům. "Ve fotbale se pohybuji dost dlouho na to, abych věděl, jak to chodí. Musím si nastavit zrcadlo. Takhle už to dál nejde," dodal někdejší obránce Ajaxu a nizozemské reprezentace.

Blind se týmu ujal v červenci 2015, kdy nahradil Guuse Hiddinka, aby se pokusil zachránit Nizozemce v kvalifikaci o mistrovství Evropy. To se mu však nepovedlo a prohrál tři ze čtyř závěrečných zápasů včetně utkání s Českou republikou doma.

Ani v nové kvalifikaci o MS v Rusku, kde mají Oranje obhajovat bronzovou medaili, se však týmu nedaří. Vyhrál jen nad Běloruskem a Lucemburskem a po pěti zápasech je až na čtvrtém místě tabulky. Na vedoucí Francii ztrácí šest bodů a na druhé Švédsko tři.

"Musím k sobě být upřímný a promyslet si, zda jsem schopen dělat tuhle práci a dát věci do pořádku. Musíme si připustit, že dostat se do Ruska teď bude mnohem těžší," prohlásil Blind, který ze 17 zápasů na lavičce Nizozemska vyhrál jen sedm.

V Bulharsku mu nevyšel mimo jiné tah s překvapivým nasazením teprve sedmnáctiletého stopera Ajaxu Matthijse de Ligta, který byl u obou gólů a v poločase ho Blind raději stáhl. "Teď vím, že bylo příliš brzy na to ho zařadit do týmu. Nevyšlo to tak, jak jsme doufali. A to je má odpovědnost, i když mě k tomu donutily zdravotní potíže jiných stoperů," řekl Blind. "Nic to ale nemění na tom, že z De Ligta jednou bude skvělý obránce," zastal se mladíka.

Robben: Noční můra, příšerný výkon

Nizozemci přitom do Bulharska dorazili plni optimismu. "A výsledek? To je noční můra. První poločas byl z naší strany politováníhodný. Můžeme ukazovat prstem, ale to nemá smysl. Výsledek se už nezmění," láteřil kapitán Arjen Robben. "Prohráli jsme, to je krutý fakt. Pokud bychom zahráli dobře, zvítězili bychom. My jsme však dobře nezahráli, ba ani jen špatně. Bylo to totiž příšerné," dodal kriticky.

Naopak Bulhaři se ve skupině posunuli na třetí místo. "Nemyslím si, že jsme zahráli nějak mimořádně atraktivně, ale výrazně jsme pokročili v tom, co jsme chtěli dělat. Projevili jsme se týmově, byl v tom rozlet, vůle a oddanost. Z tohoto úhlu pohledu to byl náš zatím nejvydařenější zápas," libuje si kouč Petar Hubčev.

"Dali jsme góly, potěšilo mě však i perfektní dodržování taktiky. Přesně tak jsem si to představoval. Nesmíme se však uspokojit, je třeba vnímat i méně příznivé aspekty. Například kondiční stav některých našich hráčů neodpovídá evropské úrovni, musíme na tom zapracovat," poukazuje trenér Bulharů.

Další zápas sehrají Nizozemci v úterý, kdy v přípravě hostí v Amsterdamu Itálii. V červnu pak v kvalifikaci narazí na Lucembursko.

Reklama

Související témata: