Hlavní obsah

Pelta je pryč, jeho apel by zapadnout neměl. Reprezentace teď nemá velký tým

Oslo/Praha

Kvalifikace o Rusko je nejspíš prohraná, což vzhledem k širším souvislostem není žádný div. Po loňském mistrovství Evropy dala fotbalové reprezentaci sbohem řada opor a nový trenér Karel Jarolím musel nastoupit složitou a bolestnou cestu výrazné obměny.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Trenér české reprezentace Karel Jarolím během utkání v Belgii.

Článek

Výchozí pozice byla daná. „Domluvil jsem se s trenérem na čtyřletém cyklu, který má smysl. Něco je třeba nastartovat, navíc musíme být realisté. Nemáme tým, který by byl neúspěšný, když nevyhraje kvalifikační skupinu před Německem a nepostoupí na MS. Český fotbal má hodně hráčů, kteří teprve ukážou, že výkonnost mají. Buď působí v české lize, nebo jsou na začátku kariéry v zahraničí. Je potřeba mít rozum v hrsti," apeloval strahovský šéf Miroslav Pelta loni na podzim po startu kvalifikace.

Po sobotní plichtě v Norsku jsou jeho slova trefnější víc než dřív. Paradoxně ve chvíli, kdy on už čerstvě předsedou FAČR není a národní tým je obklopen bezvládím.

Myšlenky na další cyklus - Kvalifikace na „svět" Češi prostě neumějí. S tím zřejmě ani Jarolím nehne. Nastoupil však v těžké době a účty by měl skládat až po kvalifikaci na příští ME. „Kdybychom měli kde brát, všechno by bylo snazší... Musíme důstojně dohrát skupinu a pak přemýšlet, co dál," upíná se Karel Jarolím k dalšímu cyklu.

Baráž bez záruky - První místo ve skupině patří Němcům, k mání je jen druhá příčka. Ale pozor, jeden tým z druhého místa bude mít na konci kvalifikace smůlu, do baráže se nepodívá. A hned loňský start napověděl, že v ohrožení může být právě skupina C s českou reprezentací, která už poztrácela bodů až moc. Teď jí navíc i druhé místo uniká.

Letní nástrahy - Léto je čas přestupů. I reprezentanti mohou změnit dres a otázkou pak vždy je, jak rychle se v novém angažmá adaptují, jak vytížení budou. Stačí jen připomenout, že loni na podzim nevstoupil národní tým do nové sezóny v ideálním rozpoložení. Nebo jak jarní přestup do Číny uškodil formě klíčového záložníka Dočkala.

Kritický dvojzápas - Doma Německo, pak venku Severní Irsko, kde budou muset Češi vyhrát. Zářijový dvojzápas, kterým bude kvalifikace pokračovat, je vražedný. O to náročnější, že Irové se na klíčovou bitvu naladí lehkou partií v San Marinu. Takový sled utkání by si žádný trenér nenaplánoval, Jarolím však nemá vyhnutí.

Nejistota bez předsedy - Závěr sezóny včetně kempu v Belgii byl předem nachystaný. Mužstva se tak bezprostředně nedotklo, že FAČR přišla o předsedu, který měl reprezentaci ve svojí gesci. „Ve většině asociací je předseda garantem reprezentace. Když tedy není, ať už z jakéhokoliv důvodu, vzniká jistý pocit nejistoty. Jak aktuální, tak do budoucna. Nemá cenu něco zakrývat," říká na rovinu Jaromír Šeterle, manažer národního týmu.

A co bude dál...? - Aktuální stav českého fotbalu odradil prvního velkého sponzora, Gambrinus, další jsou znepokojení. Státní podpora českého sportu je nevyjasněná. Že by si reprezentace zřídila trvalou tréninkovou základnu pro všechny své týmy ve španělské La Manze jako Norové, zní jako sci-fi... FAČR bude ráda, když udrží nedávno zřízené mládežnické akademie. Na to všechno, a rozhodně i na reprezentaci, by měli myslet bafuňáři, až se sejdou k příští valné hromadě, která se podruhé pokusí zvolit nové vedení.

Reklama

Související témata: