Hlavní obsah

Bitvy s Němci přinesly slavná vítězství i kruté porážky

Praha

Bilance zápasů s Německem je pro český či československý tým nelichotivá. Platí to jak o „západním“ Německu (3 výhry, 5 remíz, 10 proher), tak o „východním“ (4 - 4 - 7), ale i o tom současném po roce 1990 (2 - 0 - 5). V těch největších a nejdůležitějších bitvách ale vyhráli Čechoslováci či Češi.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté České republiky oslavují branku v utkání proti Němcům z října 2007. Výběr tehdejšího trenéra Karla Brücknera vyhrál brankami Sionka, Matějovského a Plašila 3:0.

Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fotbalisté Německa, trénink v Edenu před zápasem s ČR

Začalo to v roce 1934 v semifinále mistrovství světa, kde Plánička a spol. vyhráli 3:1 zásluhou hattricku Oldřicha Nejedlého. Další bitvy byly buď přátelské, kvalifikační nebo v základní skupině světového či evropského šampionátu.

V roce 1976 přišel souboj nejslavnější - finále mistrovství Evropy v Bělehradu. Po gólech Švehlíka a Dobiaše československý tým vedl, jenže Dieter Müller snížil a Bernd Hölzenbein v poslední minutě srovnal. Došlo na penalty a Antonín Panenka se se svým dloubákem stal nesmrtelným.

V roce 1980 hrála československá reprezentace znovu s Němci finále, tentokrát olympijské v Moskvě a soupeřem byli „východní" Němci. Gól Jindřicha Svobody rozhodl o prvním československém olympijském fotbalovém zlatu v historii.

O deset let později se utkala reprezentace už jednotného Německa s československým týmem, který byl naopak na svém posledním turnaji jako výběr obou zemí. Soupeři se potkali ve čtvrtfinále a pozdějším mistrům světa hodně pomohla přísná penalta, nařízená rakouským sudím Helmutem Kohlem. Pikantní bylo, že v té době byl německým kancléřem muž stejného jména a příjmení, který fotbalu hodně fandil. Podstatné z pohledu historie je fakt, že Lothar Matthäus pokutový kop proměnil.

V roce 1996 už reprezentace České republiky prohrála s Němci ve skupině ME v Anglii 0:2, ale znovu je potkala ve finále ve Wembley a vedla gólem Patrika Bergra z penalty. Jenže Oliver Bierhoff nejprve srovnal a v prodloužení tzv. „Zlatým gólem" rozhodl o titulu. Je to týž Bierhoff, který nyní dělá manažera německé fotbalové reprezentace.

Deutschland, Auf wiedersehen

Za připomenutí stojí i zápas ve skupině na ME 2004. Na lisabonském stadiónu Alvalade vyhráli „náhradníci" kouče Karla Brücknera nad áčkem trenéra Rudiho Völlera 2:1 trefami Marka Heinze a Milana Baroše. Stadiónem znělo „Deutschland, Auf wiedersehen!" Favorit šampionátu jel domů a tento zápas vlastně odstartoval jeho současnou éru, u níž je od začátku Joachim Löw. Nejprve jako asistent Jürgena Klinsmanna, po MS 2006 už jako hlavní kouč.

V říjnu 2007 v Mnichově se Češi utkali s Němci v kvalifikaci o ME 2008. Domácí už měli postup v kapse. Zápas skončil senzačním vítězstvím českého týmu, který góly Libora Sionka, Marka Matějovského a Jaroslava Plašila uštědřil Němcům nejhorší domácí porážku (0:3) za Löwovy éry. V německém týmu ten zápas pamatuje Mario Gómez, v českém nikdo. K poslední konfrontaci došlo loni v říjnu v Hamburku v rámci probíhající kvalifikace o MS. Němečtí mistři světa „přejeli" Čechy bez problémů 3:0. Autoři gólů Thomas Müller i Toni Kroos, jakož i další aktéři onoho utkání, nastoupí v pátek v Edenu.

Reklama

Související témata: