Hlavní obsah

Žádná party, pánové! Irové odmítají hrát proti Čechům na údržbu

Belfast

Vzájemným duelem na Letné před rokem kvalifikaci otevřeli. Zápas skončil bez branek, což se s odstupem času ukazuje jako fatální ztráta pro české fotbalisty. Zatímco oni v kvalifikaci mistrovství světa 2018 zachraňují na poslední chvíli zbytky nadějí, Severní Irsko je pánem situace. Ostrovní soupeř si případným bodovým ziskem ve vzájemném pondělním duelu v Belfastu může definitivně zajistit druhou příčku ve skupině C a nejspíš i účast v baráži.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Severního Irska Michael O'Neill.

Článek

Vezou se na vlně, jasná věc. Přesto nebyl tým Severního Irska po nedělním tréninku ve Windsor Parku ušetřen mírné impertinence. Reportéři mu připomněli kvalifikaci na minulé MS, v níž Irové prohráli i s Lucemburskem a skončili ve svojí skupině předposlední.

„Ano, během čtyř let nastal jistý posun k lepšímu," reaguje v klidu kapitán Steven Davis, záložník Southamptonu.

V Belfastu už se má postup za jistou věc. Proto se reportéři také zajímali, zda jsou již po utkání s českým týmem nachystány nějaké oslavy.

„Žádná party, pánové! Čeká nás ještě tvrdá práce," ohrazuje se trenér Michael O'Neill. „Pravda, nečekali jsme, že v této fázi kvalifikace budeme mít k dobru sedmibodový polštář. Češi ovšem proti Německu ukázali, jak jsou nebezpeční. Jsou naším největším soupeřem v bitvě o druhé místo. Vyčkávat na druhou stranu nebudeme. Chceme hrát na vítězství," zdůrazňuje kouč Severního Irska.

Jistotu chtějí získat co nejdřív

Jeho tým ještě bude hostit Německo a skupinu zakončí v Norsku, takže žádné předem garantované zisky. Proto potřebuje mít druhé místo garantované již v pondělí. „Jsme nadšení z naší pozice, ale vím, že Češi jsou schopní vyhrát všechny tři zbylé zápasy. Proto si chceme zajistit druhé místo už nyní," líčí O'Neill.

„V Praze jsme na úvod skupiny nehráli dobře, ale od té doby jsme se zlepšili. Myslím, že Češi hrají stále podobně jako před rokem. S hodně přihrávkami, jsou dobří v držení míče. Čekám velmi těžký zápas," tuší Davis. „Od začátku však půjdeme za vítězstvím, taková je naše mentalita," přidává se kapitán k trenérovi.

„Češi chtějí po zápase zůstat naživu, zatímco nám jde o jistotu druhého místa. Ano, jsme v lepší situaci než soupeř, ale stále je před námi hodně práce. Zatím není co slavit. Když uhrajeme druhé místo, bude to skvělý výsledek, ale ještě nám negarantuje start v Rusku," vede si kouč O'Neill svou.

Duel Severní Irsko - Česká republika se hraje v pondělí od 20:45 SEČ. Přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: