Hlavní obsah

Uřízli si ostudu s 136. týmem světa. Přesto vicemistři Evropy dopadli lépe než Češi před 22 lety

Byli namlsaní. Po čtvrteční vysoké výhře 4:0 nad Nizozemskem chtěli přinejmenším stejný výsledek zopakovat i v neděli proti Lucemburku. Nicméně francouzští fotbalisté v kvalifikaci na mistrovství světa v Rusku zaváhali a v Toulouse s trpaslíkem pouze remizovali 0:0. Ale třeba Češi zde dopadli před 22 lety hůř.

Foto: Fred Lancelot, Reuters

Typické gesto francouzských fotbalistů během zápasu s Lucemburskem. Na snímku Antoine Griezmann.

Článek
Fotogalerie

Statistiky jednoznačně vyzněly v jejich prospěch. 32:3 na střely, 8:1 na střely na branku, ale 0:0 na góly. Z jednoznačné převahy vytěžili vicemistři Evropy proti Lucembursku (136. tým na světě) pouze břevna Griezmanna a Pogby. Několik slibných šancí pochytal skvěle chytající brankář Joubert. A s Francií mohlo být dokonce hůř, Rodrigues trefil po rychlém brejku v 79. minutě tyč!

Pro srovnání hodnota francouzské základní sestavy činila přes 400 miliónů liber (přes 11 miliard korun), ta lucemburská měla hodnotu 27 720 tisíc liber (přes 785 tisíc korun).

„Je pravda, že by tři body proti Lucembursku byly lepší. Hráči jsou samozřejmě zklamaní. Nicméně pokud jde o tabulku, stále jsme první o bod před Švédskem, což je lepší než před dvěma zápasy," připomněl trenér Les Bleus Didier Deschamps, že před dvěma posledními kvalifikačními duely byla situace ve skupině A jiná.

Tehdy vedlo Švédsko o skóre. Jenže i Seveřané zaváhali, když ve čtvrtek dokonce prohráli v Bulharsku 2:3. A vzhledem k tomu, že Francie přejela Nizozemce 4:0, dostala se do čela tabulky, kde zůstala i po plichtě s Lucemburskem, leč náskok se ztenčil na pouhý bod. Švédové totiž smetli Bělorusy 4:0.

„Poslední dva kvalifikační zápasy musíme zvládnout, abychom se nemuseli spoléhat na ostatní. Máme všechno před sebou a záleží jen na nás," pravil před říjnovými bitvami s Bulharskem a Běloruskem Deschamps.

Češi ví, jaké to je s Lucemburčany prohrát

Ještě horší výsledkový nezdar než Francouzi zažili s Lucemburčany 7. června 1995 čeští fotbalisté. V kvalifikaci na EURO 1996 dokonce jedno utkání s trpaslíkem prohráli 0:1, když na půdě soupeře inkasovali gól z kopačky Guye Hellerse v 89. minutě a na výsledek už nedokázali reagovat.

Přesto svou skupinu Češi později vyhráli a na šampionát v Anglii, kde získali stříbrné medaile, se kvalifikovali.

Podaří se podobný kousek i Mbappému a spol.?

Reklama

Související témata: