Hlavní obsah

Ázerbájdžán - Česko 1:2Protrpěná výhra za víc než třináct korun nestála

MinutaMin. Tým Hráč Akce
35. Kopic 0 : 1
55. Ismajlov (penalta) 1 : 1
66. Barák 1 : 2
Záznam online reportáže

Baku
Aktualizováno

I za jeden manat, tedy v přepočtu za třináct korun, prodávali Ázerbájdžánci vstupenky na domácí kvalifikační derniéru své reprezentace s českým týmem. Asi věděli, proč tak činí. Za víc totiž předposlední díl bojů o účast na světovém šampionátu v Rusku 2018 na Olympijském stadionu v Baku nestál a protrpěná výhra Jarolímových svěřenců obstaraná góly Kopice a Baráka rovněž ne.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Antonín Barák se raduje z gólu proti Ázerbájdžánu.

Článek
Fotogalerie

Trenér Karel Jarolím po výhře nad Ázerbájdžánem

Antonín Barák, Jan Kopic a Michael Krmenčík po výhře v Ázerbájdžánu

Nešlo o nic, takže nebylo divu, že se v olympijské aréně vlastně ani nic nedělo. Trenéři postávající na samém okraji svých vymezených zón s tím také nic nezmohli. Přitom jak Prosinečki, tak Jarolím gestikulovali dost vehementně a snažili se hráče vyburcovat.

V partii plné marnosti se ovšem oba týmy spokojovaly se zdlouhavým a většinou nepřesným rozehráváním, zvolené pochodové tempo přijali jak Ázerbájdžánci, tak i Češi, pár tisícovkám diváků dokonce připadalo, že před zápasem podepsali pakt o neútočení.

Vždyť Jarolímův tým se během první půlhodiny zmohl jen na Krmenčíkovu hlavičku mířící přímo do Agajevovy náruče, domácí pak na dva pokusy Nazarova, které měly ovšem daleko k tomu, aby Pavlenku překvapily.

Až Jankto mrtvolnou atmosféru oživil a po půlhodině probral spoluhráče alespoň na chvíli z úvodní letargie. Nejdřív sice hlavou bránu minul, poté jeho ránu domácí gólman vyrazil, ale když mladý italský legionář vypálil do třetice, vyboxoval Agajev míč přímo před Kopice, jemuž nedělalo problém skórovat.

Ještě před přestávkou mohl aktivní Krmenčík vedení pojistit, ale jeho hlavička neměla razanci ani přesnost, aby Agajeva překonala.

Však toho také čeští fotbalisté po půli litovali. Brazilec Almeida utekl po křídle, Gurbanov si v šestnácte ochotně lehl k nohám Suchého a francouzský sudí mu etudu zbaštil. Ismajlov z nařízené penalty skóre srovnal a pro Jarolímův tým začala trýzeň, aby si zachránil reputaci a tvář.

Barák rozhodl, Pavlenka kryl tutovku

Hlavičkující Barák se o to po Daridově centru a souboji s ázerbájdžánským kapitánem Sadygovem sice už po deseti minutách postaral, jenže strádání neměl být zdaleka konec.

Šejdajev sám před Pavlenkou měl totiž stoprocentní příležitost skóre zase srovnat, ale legionář z Brém jeho šanci zlikvidoval, čímž svému celku zachránil tři body a alespoň zbytek jakési fotbalové reputace.

Darida ji totiž odmítl alespoň trochu vylepšit, neboť slibnou možnost osm minut před koncem spálil, takže Jarolím a jeho svěřenci museli být rádi za protrpěnou výhru, jež jim zajistila ve skupině alespoň třetí příčku.

Kvalifikace MS 2018 ve fotbale - skupina C:
Ázerbájdžán - Česko 1:2 (0:1)
Branky: 55. Ismajlov z penalty - 35. Kopic, 66. Barák. Rozhodčí: Millot - Pacelli, Jouannaud (všichni Francie). ŽK: Suchý, Hašbauer, Barák (všichni ČR).
Ázerbájdžán: K. Agajev - Mirzabekov, B. Gusejnov, Sadygov, Pašajev - Ismajlov, D. Gusejnov (80. Madatov), Almeida, Amirgulijev, Nazarov (67. Garajev) - Gurbanov (62 Šejdajev). Trenér: Prosinečki.
Česko: Pavlenka - Kadeřábek, Suchý, Brabec, Bořil - Kopic, Hušbauer, Barák, Darida (78. Souček), Jankto - Krmenčík (89. Kliment). Trenér: Jarolím.
Další čtvrteční zápasy kvalifikace MS zde.

Reklama

Související témata: