Hlavní obsah

Slováci smutní. Nešťastné rozhodnutí! Baráž o MS nám sebral i rozhodčí, zlobí se kouč

Zázrak se nestal. Trpaslík z Gibraltaru nedokázal bodovat v Řecku, což odsoudilo fotbalisty Slovenska do role jediného nepostupujícího týmu z druhého místa evropských kvalifikačních skupin v boji o MS. Není divu, že pod Tatrami panuje velké zklamání.

Foto: Lee Smith, Reuters

Rozhodčí Milorad Mažič (vpravo) měl podle kouče díl viny na nepostupu Slováků do baráže

Článek

Už po pondělku bylo víceméně jasno, ani jeden ze tří zápasů, k nimž se na dálku východní sousedé upínali, nedopadl v jejich prospěch. Místo potřebných remíz Chorvaté vyhráli na Ukrajině 2:0 a Irsko ve Walesu 1:0. Nekonalo se ani zaváhání Srbů, kteří doma porazili Gruzii 1:0.

„Ukrajina doma neprohrála ani jeden kvalifikační zápas, až ten rozhodující. Wales zase až do posledního utkání neprohrál ani jednou. Nejsem však zklamaný z těchto duelů, ale z toho, že jsme sami nevybojovali o jeden bod navíc," komentoval reprezentační kouč Ján Kozák nepřízeň osudu v rozhovoru pro Slovenskou televizi.

Může za to i Mažič...

Slováci ztratili klíčový bod minulý týden v zápase ve Skotsku, kde prohráli po vlastním gólu Martina Škrtela v poslední minutě 0:1. Většinu utkání přitom odehráli bez vyloučeného Róberta Maka.

„Jsem přesvědčený, že v plném počtu bychom ve Skotsku ne jen remizovali, ale zvítězili. Úsilí a kvalita mužstva byly takové, že by si baráž zasloužilo," je přesvědčený kouč.

Svou roli na neúspěchu Slováků podle jeho mínění sehráli také rozhodčí. Zejména pak Srb Milorad Mažič, jenž ve Skotsku vyloučil Maka a v domácím souboji s Anglií (0:1) předtím dal červenou kartu také Škrtelovi.

„Tohle bylo nešťastné rozhodnutí komise rozhodčích, nominovat (do Skotska) sudího, který už pískal ve skupině jeden problémový zápas. Netvrdím, že on byl příčinou všeho, to bych si nikdy nedovolil, ale měl vliv na to, že nehrajeme baráž," myslí si Kozák.

Slováci ale doplatili především na špatný začátek kvalifikace, v němž prohráli doma s Anglií a v Lublani se Slovinskem.

„Po úspěšném mistrovství Evropy vznikly různé kauzy, které se řešily víc než fotbal. To byla příčina toho, že koncentrace hráčů na zápas nebyla taková, jaká být měla. Vydali ze sebe všechno, ale jejich hlava byla nastavené jiným směrem. Fotbal je i o detailech a první dva zápasy jsme prostě nezvládli," připustil Kozák.

Reklama

Související témata: