Hlavní obsah

Severní Irsko - Švýcarsko 0:1Švýcarsko vyhrálo v prvním zápase baráže o MS gólem ze sporné penalty, Chorvaté si zastříleli

Belfast
Aktualizováno

Spornou penaltu odpískal rozhodčí Hategan v úvodním utkání baráže o fotbalové mistrovství světa v Rusku 2018 mezi domácím Severním Irskem a Švýcarskem. Hostující Rodríguez ji v 58. minutě proměnil a zajistil vítězství 1:0. Ve druhém duelu rozstříleli Chorvaté v Záhřebu Řecko 4:1. Odvety se hrají v neděli.

Foto: Brian Lawless, ČTK/AP

Švýcarský obránce Ricardo Rodriguez proměňuje pokutový kop v barážovém utkání o MS v Rusku 2018 proti Severnímu Irsku.

Článek

Rozhodující moment střetnutí mezi Severními Iry a Švýcary přišel po necelé hodině hry. Shaqiriho ránu zblokoval v pokutovém území Corry Evans. Podle hlavního arbitra Rumuna Hategana hrál domácí defenzivní záložník rukou, a proto nařídil pokutový kop. Nicméně Evans měl ruku u těla a míč trefil spíše jeho rameno. Sedmadvacetiletý hráč navíc dostal i žlutou kartu a v odvetě nemůže nastoupit.

"Znechutilo mě rozhodnutí i žlutá karta. Byl to klíčový okamžik zápasu," řekl trenér Severního Irska Michael O'Neill. "Rozhodčímu nikdo nepřekážel ve výhledu. Corry neměl ruku v nepřirozené poloze, měl ji u těla. Navíc ho míč spíš trefil do zad než kamkoliv jinam. Dokonce jsem myslel, že rozhodčí písknul faul, nebo ofsajd, protože ruku nikdo nereklamoval," dodal.

K míči se následně postavil Rodríguez a s přehledem skóroval. Švýcaři si tak do odvety vezou příznivý náskok.

To Chorvaté už na světovém šampionátu jednou nohou takřka jsou. V souboji s Řeckem vedli o dva góly už po necelých dvaceti minutách, a i když hostující Sokratis snížil, dokázali dalšími dvěma trefami reagovat.

"Chtěli jsme útočit po stranách a to se vyplatilo. Stejně jako docela odvážné rozestavení s Modričem víc vpředu a obránci, kteří podporovali útok," prohlásil trenér Chorvatska Zlatko Dalič. "Už teď ale musíme myslet na to, abychom nepodcenili odvetu a přistoupili k ní tak, jako by skóre bylo 0:0," dodal.

Jeho svěřenci jsou teprve druhým týmem v historii baráže, který dokázal dát v úvodním dějství tři branky. Před ním se to v roce 1997 povedlo Jugoslávii v duelech s Maďarskem dokonce dvakrát.

Chorvatsko je na nejlepší cestě udržet si stoprocentní barážovou úspěšnost. Z play off už dvakrát postoupilo na mistrovství světa (1998 a 2014) a dvakrát na evropský šampionát (2004 a 2012).

Baráž evropské části kvalifikace MS ve fotbale - úvodní utkání:
Záhřeb: Chorvatsko - Řecko 4:1 (3:1)
Branky: 13. Modrič z pen., 19. Kalinič, 33. Perišič, 49. Kramarič - 30. Papasthopulos.
Belfast: Severní Irsko - Švýcarsko 0:1 (0:0)
Branka: 58. Rodríguez z pen.
Přípravná fotbalová utkání:
Jerevan: Arménie - Bělorusko 4:1
Branky: 42. Özbiliz, 45. Mchitarjan, 55. Hovsepjan, 84. Vardanjan - 52. Saroka z pen.,
Helsinky: Finsko - Estonsko 3:0
Branky: 31. a 54. Lod, 27. Soiri,
Kluž: Rumunsko - Turecko 2:0
Branky: 42. a 69. Grozav,
Lucemburk: Lucembursko - Maďarsko 2:1
Branky: 15. Joachim, 85. Martins - 18. Nikolics.
Aberdeen: Skotsko - Nizozemsko 0:1
Branky: 40. Depay

Reklama