Hlavní obsah

Nejdřív potopil Watford, teď otevřel propadliště do barážových pekel pod Řeky

Záhřeb/Praha

Řekové dopředu tušili, že tah s nasazením gólmana Orestise Karnezise bude v Záhřebu cestou do pekel. Poslední kolo Premier League mělo být pro německého kouče ve službách jejich reprezentace varováním, výkon Karnezise v bráně Watfordu mu měl před barážovým zápasem v Chorvatsku otevřít oči. Jenže Karnezis v Chorvatsku chytal, po dvanácti minutách udělal hrubku jako hrom a pod jeho týmem se otevřelo opravdu propadliště do barážových pekel.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Řecký brankář Orestis Karnezis na tréninku.

Článek

V nedělním utkání Premier League v liverpoolském Goodison Parku musel Karnezis do brány po hodině hry. Brankářská jednička Watfordu Brazilec Gomes se zranil a nebylo tudíž zbytí. Watford v té době vedl nad domácím Evertonem už 2:0, měl fotbalově navrch a vítězství mu nemělo uniknout.

Nemělo, ale uniklo, protože Karnezis se dopustil dvou fatálních chyb, takže Everton během třiceti minut skóre otočil a nakonec vyhrál 3:2. Na dvaatřicetiletém řeckém legionáři s 47 reprezentačními starty na kontě bylo totiž patrné, že po letním přestupu z italského Udinese nechytá a jen vysedává mezi náhradníky.

Po Evertonu kiksy i v Záhřebu

V Záhřebu Karnezis v chybách pokračoval. Ve dvanácté minutě nedokázal zpracovat malou domů od Tzavellase, míč mu utekl a jemu nezbylo, než faulovat dotírajícího Nikolu Kaliniče.

Luka Modrič jeho úlet z penalty ztrestal a Řekové se v tu ránu vezli.

„Byl to moment, který ovlivnil celý další průběh zápasu. Přijeli jsme s tím, že budeme držet bezbrankový výsledek a čekat na svou příležitost. Volili jsme prostě taktiku, jako v kvalifikaci," povzdechl si německý trenér Řeků Michael Skibbe, jehož svěřence dorazila rychlá druhá branka, která přišla sedm minut po penaltě. Sice po akci zavánějící ofsajdem, ale podstatné bylo, že patička Kaliniče platila.

„Po kontaktním gólu Papasthopulose nám svitla naděje. Ale zůstalo u záblesku, protože zápas poznamenaly chyby. Hráčů i moje," přiznával Skibbe. „Škoda, že jsme nedovedli dát ještě jednu branku, protože prohra 2:4 by pro nás byla slibnější."

V průběhu celé kvalifikace inkasovala řecká reprezentace jen šest branek, na Maksimiru v Záhřebu dostala během devadesáti minut čtyři. A po skutečně fatálních kiksech.

Chorvatsko play off umí

„Věděli jsme, o co hrajeme a šli jsme za svým cílem. Byla to skutečně parádní práce," pochvaloval si kouč Chorvatů Ivan Strinič, který se mužstva ujal před závěrečným kvalifikačním zápasem na Ukrajině. Jeho tým tam vyhrál 2:0, dostal se do baráže a v ní dokázal, že podobné zápasy hrát umí. Z play off už dvakrát postoupil na mistrovství světa (1998 a 2014) a dvakrát na evropský šampionát (2004 a 2012).

„Škoda jen, že jsme gólů nedali ještě víc, protože šance jsme měli, stejná škoda inkasované branky, kdy jsme zaplatili za chvilkovou nekoncentrovanost. Proto musíme k odvetě nastoupit tak, jako by byl stav stále 0:0 a nepodcenit ji," přidával Strinič, který už by měl mít v neděli v odvetě v Pireu k dispozici i kanonýra Maria Mandžukiče. Legionář z Juventusu sice seděl ve čtvrtek na lavičce náhradníků a byl připravený nastoupit, kdyby se snad jeho týmu střelecky nedařilo, ale vzhledem k vývoji zápasu a narůstajícímu skóre ho trenér raději šetřil a do utkání ho neposlal.

„Ale my ještě neztratili naděje na cestu do Ruska. Doufám, že to v odvetě dokážeme a budeme lepší než soupeř," věří Skibbe ve fotbalový zázrak.

Reklama

Související témata: