Hlavní obsah

Novinář píšící o dopingu nakonec vízum na fotbalové MS dostane

Rusko přehodnotilo rozhodnutí neudělit před fotbalovým mistrovstvím světa vízum německému investigativnímu novináři Haju Seppeltovi. Informoval o tom na twitteru německý ministr zahraničí Heiko Maas. Zatím ale není jasné, zda redaktor televizní stanice ARD, známý svými reportážemi o dopingu, získá i akreditaci na šampionát.

Foto: Sergei Pivovarov, Reuters

Rostov Arena, jeden ze stadiónů pro nadcházející MS. Ilustrační snímek.

Článek

Seppelt je v Rusku považován za nežádoucí osobu a jeho původní žádost o vízum byla zamítnuta. V pátek si na to ARD stěžovala a do věci se následně vložila i spolková kancléřka Angela Merkelová, která v pondělí vyzvala ruské úřady, aby svůj postoj znovu zvážily.

Pětapadesátiletý Seppelt se věnuje problematice dopingu dlouhé roky. Nejprve se zabýval státem řízeným dopingem v někdejší NDR, pak užíváním nedovolených látek v cyklistice, v německém lyžování, v Číně před olympijskými hrami v Pekingu a v roce 2014 natočil dokument "Přísně tajný doping - jak Rusko vyrábí své vítěze".

Následné vyšetřování Světové antidopingové agentury WADA odhalilo systematický ruský doping na hrách v Soči a jeho krytí s pomocí státu. Rusko kvůli tomu bylo mimo jiné vyloučeno z letošní olympiády v Pchjongčchangu, kde mohli jeho sportovci startovat jen pod neutrální vlajkou.

Reklama

Související témata: