Hlavní obsah

Nejhorší ruský tým v historii! Hostitelé fotbalového MS se bojí ostudy

Praha

Hvězdy jsou již na místě, luxusní arény připravené a celé Rusko už se nemůže dočkat, až na jeho půdě poprvé v historii začne fotbalové mistrovství světa. Co ale kazí celonárodní nadšení, jsou obavy o výkony a výsledky domácí sborné.

Foto: Sport.cz

Stadión v moskevských Lužnikách, který hostí fotbalové MS

Článek

Před čtyřmi roky museli na domácí olympiádě v Soči Rusové spolknout šokující neúspěch Ovečkina, Malkina a spol., kteří místo boje o hokejové zlato vypadli před zraky prezidenta Vladimira Putina už ve čtvrtfinále s Finskem. V případě fotbalové reprezentace však skeptičtější část fanoušků a odborníků čeká ještě horší výsledek.

Už jen přílet na moskevské letiště Šeremetěvo napovídá, že slavné časy ruského fotbalu jsou již dávno pryč. Cestující v příletové hale zdraví podobizny legend jako Lev Jašin nebo Valerij Voronin ještě v dresech s nápisy SSSR. Sovětský svaz dokázal vyhrát v roce 1960 evropský šampionát, o šest let později se probojoval do semifinále MS a v roce 1988 bojoval ve finále EURO.

Sedm zápasů bez výhry

Samostatné Rusko se sice probojovalo na MS 1994, 2002 a 2014, na nichž však v devíti zápasech zaznamenalo jen dvě výhry. A forma z posledních měsíců příliš nenasvědčuje tomu, že by se letos mělo něco dramaticky měnit. Rusové nevyhráli ani jeden z posledních sedmi přípravných zápasů.

„Máme obavy, protože tohle je nejhorší ruský národní tým, jaký jsem kdy viděl. To vám řekne každý," připouští někdejší opora Manchesteru United Andrej Kančelskis.

Umístění pořadatelských zemí na posledních 5 MS
2014 - Brazílie - čtvrté místo
2010 - Jihoafrická republika - vyřazena ve skupině
2006 - Německo - třetí místo
2002 - Korejská rep. - čtvrté místo
- Japonsko - osmifinále
1998 - Francie - první místo

Kromě omezeného výběru hráčů prakticky jen z ruské ligy nepanuje podle všeho v reprezentaci zrovna nejlepší atmosféra. „V týmu jsou problémy. Je tam pár dobrých hráčů, ale ti moc rádi za národní tým nehrají, kvůli špatným vztahům s trenérem," upozorňuje Kančelskis na osobu kouče Stanislava Čerčesova.

O tom, že nemá trenér úplně snadnou úlohu, svědčí fakt, že musel k návratu do nároďáku přemluvit již brzy 39letého Sergeje Ignaševiče.

Optimisté nicméně vzhlíží s nadějemi k talentovanému Aleksandru Golovinovi. Ve dvaadvacetiletém záložníkovi CSKA mnozí vidí nového Andreje Aršavina.

Velká očekávání směrem ke sborné nemá ale zřejmě ani prezident Putin, jenž prohlásil, že doufá, „že chlapci budou bojovat s plným nasazením jako správní bojovníci a sportovci, aby alespoň potěšili fanoušky svojí snahou o vítězství."

Ač se zdá skupina A s Egyptem, Saúdskou Arábií a Uruguayí jako papírově schůdná, na místě jsou obavy, aby se Rusko po Jižní Africe nastalo teprve druhou hostitelskou zemí v historii světových šampionátů, která vypadne už ve skupině a z mistrovství během deseti dnů zmizí.

Reklama

Související témata: