Hlavní obsah

Zkorumpovaní rozhodčí se na šampionátu neobjeví, jeden se nespokojil s kozou, ale vzal 600 dolarů

Moskva/Praha

Úplatky je přišly draho. Na původním seznamu rozhodčích nominovaných pro světový fotbalový šampionát v Rusku totiž figurovala jména dvou arbitrů, kteří nakonec do Moskvy nedorazili. Jednoho FIFA vyškrtla ze seznamu a doživotně ho suspendovala, druhý se účasti na mistrovství světa vzdal sám. V obou případech šlo o pomezní rozhodčí, za které žádný z náhradníků povolán nebyl.

Foto: Sport.cz

Celkem pětatřicet hlavních rozhodčích bude soudcovat zápasy nadcházejícího světového šampionátu.

Článek

Nejdřív se provalil skandál Fahada Mirdasího ze Saúdské Arábie. Komise rozhodčích FIFA ho pro šampionát v Rusku vybrala a zařadila mezi své vyvolené, dvaatřicetiletý arbitr, figurující na listině rozhodčích FIFA od roku 2011, měl už dokonce zajištěnou letenku do Moskvy, jenže pak se provalila aféra, která ho smetla.

Fahad Mirdasí v předvečer mistrovství přiznal, že před finále domácího poháru mezi kluby Al Ittihád a Al Faisaly nabídl zástupcům jednoho z klubů, že za peníze výsledek utkání ovlivní a pomůže jeho hráčům vyhrát. Manažer se obrátil na fotbalový svaz, policie vzala Mirdasího okamžitě do vazby a následoval rychlý konec jeho kariéry. Fotbalový svaz Saúdské Arábie mu doživotně zakázal činnost, FIFA následně rozšířila zákaz na celý svět a vyškrtla ho ze seznamu rozhodčích pro mistrovství světa.

Aden Range Marwa z Keni do Ruska rovněž nepřiletěl. Na seznamu rozhodčích FIFA přitom figuruje už deset let, na předchozím šampionátu v Brazílii se objevil v roli náhradního sudího, v Rusku měl povýšit na řádného asistenta hlavního arbitra. V televizním dokumentu natočeném ghanským novinářem byl ale Marwa natočen skrytou kamerou, jak při africkém šampionátu přebírá úplatek 600 dolarů. Na africké poměry závratná částka, protože jiní sudí se tam spokojují s úplatky v naturáliích. Třeba živou kozou...

Marwa byl po odvysílání dokumentu alespoň natolik soudný, že se sám vzdal nominace na mistrovství světa a raději zůstal doma.

Zápasy mistrovství světa tak bude nakonec soudcovat 35 hlavních rozhodčích a 62 asistentů. Nejpočetněji zastoupeni jsou evropští, jichž je dvacet, z Jižní Ameriky jich byl nominován tucet, z Asie přijelo do Ruska deseti pomezních rozhodčích, z Afriky devět, ze zemí zóny CONCACAF osm, z Oceánie tři.

Hlavní rozhodčí pro světový šampionát
Evropa (10): Felix Brych (Německo), Cüneyt Cakir (Turecko), Sergej Karasev (Rusko), Björn Kuipers (Nizozemsko), Szymon Marciniak (Polsko), Antonio Miguel Mateu Lahoz (Španělsko), Milorad Mažič (Srbsko), Gianluca Rocchi (Itálie), Damir Skomina (Slovinsko), Clement Turpin (Francie).
Asie (5): Alírezá Faghaní (Írán), Ravšán Iramatov (Uzbekistán), Muhamad Muhamad (SAE), Rjudži Sato (Japonsko), Naváf Šukrallá (Bahrajn).
Afrika (6): Mahdí Abíd Čaríf (Alžírsko), Malang Diedhiou (Senegal), Bakary Papa Gassama (Gambie), Ghead Griša (Egypt), Janny Sikazwe (Zambie), Bamlak Tessema Weyesa (Etiopie).
Severní a Střední Amerika (6): Joel Aguilar (Salvador), Mark Geiger (USA), Jair Marrufo (USA), Ricardo Montero (Kostarika), John Pitti (Panama), Cesar Arturo Ramos Palazuelos (Mexiko).
Jižní Amerika (6): Julio Bascunan (Chile), Enrique Caceres (Paraguay), Andres Cunha (Uruguay), Nestor Pitana (Argentina), Sandro Ricci (Brazílie), Wilmar Roldan (Kolumbie).
Oceanie (2): Matthew Conger (Nový Zéland), Norbert Hauata (Tahiti).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články