Hlavní obsah

Video na šampionátové scéně. K inspiraci posloužila NHL i třeba bundesliga

Nikoli přímo na stadiónu, jak je tomu ve většině ze čtyřiceti zemí světa, kde videosystém VAR zatím funguje, ale na jednom místě bude během světového šampionátu sídlo čtyřčlenného štábu videorozhodčích. Ten bude nápomocen svým kolegům rozhodujícím zápasy přímo na trávníku. Pochopitelně že to bude Moskva, samo sebou že půjde o sídlo IBC, kam se sbíhají veškeré přenosové linky.

Foto: Sport.cz

Pro fotbal historická chvíle. Na zápasy mistrovství světa budou dohlížet i videorozhodčí.

Článek

Fotbalu posloužila k inspiraci kanadsko-americká hokejová NHL, kde zápasy vyhodnocují rovněž v jednom centru, neboť do Toronta se sbíhají všechny přenosové trasy.

Foto: Sport.cz

Ze dvanácti stadionů, kde se budou zápasy MS 2018 hrát, bude signál přenášen do Moskvy, kde budou videosudí sporné situace vyhodnocovat u monitorů.

„My ale vycházeli především ze zkušeností německé a portugalské ligy, kde se uplatňuje stejný přístup, jaký jsme naplánovali pro Rusko. Kupříkladu zápasy bundesligy sledují a vyhodnocují videorozhodčí v Kolíně nad Rýnem, objasňoval celý proces Johannes Holzmüller, vedoucí oddělení inovací v oblasti fotbalové techniky FIFA.

"Bude to lepší pro všechny - odpadnou problémy s transportem techniky, stejně jako s dopravou a cestováním lidí. Štáb videorozhodčích bude mít v Moskvě svůj video operační sál, z něhož bude pomáhat kolegům a své rozhodnutí předávat i pracovníkům FIFA. Ti budou následně informace poskytovat televizním komentátorům a obsluze obřích obrazovek na jednotlivých stadiónech."

Videoasistenti vybraní pro mistrovství světa:
Evropa (9): Dankert, Zwayer (oba Německo),  Soares, Bruno Martins (oba Portugalsko), Gil (Polsko), Irrati, Orsato, Valeri (všichni Itálie), Makkelie (Nizozemsko).
Asie (1): Džasím (Katar).
Jižní Amerika (3): Sampaio (Brazílie),Vargas (Bolivie), Vigliano (Argentina).

Z časové prodlevy žádné obavy nepanují, protože signál i veškeré informace poputují do Moskvy a z Moskvy zase zpět na stadióny po optických vláknech, takže potřebná rychlost je garantována.

Foto: Sport.cz

Každý zápas bude během MS ve fotbale sledovat 33 kamer, takže VAR systém by měl fungovat bezchybně.

Videosystém VAR bude do hry vstupovat v předem daných situacích - při dosažení branky a všem, co tomu předchází, včetně ofsajdů, dále pak při rozhodnutí o penaltách, červených kartách a při chybné identifikaci hráčů.

Reklama