Hlavní obsah

Kanonýr Kane spasil favorita! Belgičané přejeli nováčka, Švédům pomohlo video

Soči
Aktualizováno

Další překvapení na účet favorita na fotbalovém mistrovství světa se na rozdíl od víkendu tentokrát nekonalo. Belgie, pasovaná na černého koně turnaje, porazila podle očekávání nováčka z Panamy přesvědčivě 3:0. Evropský celek uspěl i v odpoledním duelu, v němž Švédsko zdolalo Koreu těsně 1:0. V posledním utkání pondělního programu přetlačili Angličané Tunisko díky dvěma trefám Harryho Kanea 2:1. Favorit měl celý zápas velkou herní převahu, ale vítězný gól vstřelil snajpr Tottenhamu až v nastaveném čase.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Radost anglických fotbalistů, zcela vespod leží střelec gólu Harry Kane.

Článek
Fotogalerie

Anglický trenér Gareth Southgate v Rusku spoléhá na kanonýra Harryho Kanea a kapitán týmu mu důvěru splatil beze zbytku. Úvodní tlak zužitkoval v 11. minutě ve vedoucí gól, pak však přišla ledová sprcha. Zkrat obránce Walkera, který v pokutovém území zbytečně fauloval loktem, potrestal z penalty Sasí a do kabin šly oba celky k přestávce za nerozhodného stavu.

Angličané i po změně stran tlačili afrického soupeře před jeho branku, v koncovce jim však chyběl především větší klid a přehled. Hrozbu ztráty bodů odvrátil až v první minutě nastaveného času znovu kapitán týmu, jenž byl v pravý čas na pravém místě a hlavičkou zblízka poslal míč podruhé do tuniské sítě. Kane v posledních osmi startech za reprezentaci vstřelil celkem deset branek.

Od Belgie se v Rusku očekávají velké věci a středoamerický nováček neměl být pro Rudé ďábly vážnější překážkou. Favorit ale z velkého tlaku dlouho nic nedokázal vytěžit, a tak se postupně začal osmělovat soupeř.

Těsně po přestávce však pomalu se vkrádající křeč do belgických řad zažehnal parádní střelou Mertens. V závěrečné dvacetiminutovce se probudil kanonýr Lukaku, jenž se prosadil nejprve hlavou a pak povedeným lobem podtrhl výhru svého týmu 3:0.

Duel dvou týmů, které neodjely na šampionát zrovna v ideální formě, nakonec ovládlo Švédsko. Rozhodla situace z 65. minuty, kdy nejprve rozhodčí Aguilar neposoudil zákrok na Claessona jako penaltový, ale po revizi u videa svůj verdikt přehodnotil. Následný pokutový kop pak kapitán Seveřanů Granqvist bezpečně proměnil a zařídil svému týmu proti Koreji vítězný vstup do mistrovství. Pro Švédy první po šedesáti letech.

Fotbalové mistrovství světa v Rusku:
Skupina F
Švédsko - Korea 1:0
Branka: 65. Granqvist (z pen.)
Skupina G
Belgie - Panama 3:0
Branky: 69. a 75. Lukaku, 47. Mertens
Tunisko - Anglie 1:2
Branky: 35. Sasí (z pen.) - 11. a 90.+1 Kane
Pořadí střelců MS ve fotbale v Rusku:
3 - Ronaldo (Portug.),
2 - Čeryšev (Rus.), Diego Costa (Šp.), Kane (Angl.), Lukaku (Belg.),
1 - Dzjuba, Gazinskij, Golovin (všichni Rus.), Giménez (Urug.), Nacho (Šp.), Griezmann (Fr.), Jedinak (Austr.), Agüero (Arg.), Finnbogason (Isl.), Poulsen (Dán.), Modrič (Chorv.), Coutinho (Braz.), Zuber (Švýc.), Kolarov (Srb.), Lozano (Mex.), Sasí (Tun.), Mertens (Belg.), Granqvist (Švéd.).
vlastní - Buhaddúz (Mar.), Etebo (Nig.), Behich (Austr.).
Brankáři s čistým kontem:
1 - Akinfejev (Rus.), Baíranvánd (Írán), Muslera (Urug.), Schmeichel (Dán.), Subašič (Chorv.), Ochoa (Mex.), Stojkovič (Srb.), Courtois (Belg.), Olsen (Švéd.).

Reklama

Související témata: