Hlavní obsah

Když na to přijde, jsme nejlepší my, přehlušilo burácení Švédů i kolem se valící řeku Volhu

Nižnij Novgorod

A pak věřte tomu, že Šin je dítětem Štěstěny. Chlubil se tím, když korejskou reprezentaci v samém závěru kvalifikace přebíral. Připomínal, že dovedl olympijský výběr do Ria a dvacítku na světový šampionát. Jenže když v Nižním Novgorodu opouštěl arénu, v níž burácela fotbalová hymna švédských fanoušků o tom, že když na to přijde, jsme nejlepší my, musel si přiznat, že v Rusku je všechno jinak. To Skandinávce si Štěstěna vyvolila.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Švédský kapitán Andreas Granqvist oslavuje svoji trefu z penalty v duelu s Koreou s Viktorem Claessonem.

Článek
Fotogalerie

Od roku 1958, kdy na mistrovství světa pořádaném u nich doma porazili v Solně Mexiko 3:0, žádný zahajovací zápas nevyhráli. Až teď v Novgorodu.

Celých dlouhých 401 minut nedali v předchozích utkáních gól. Až teď v Novgorodu.

Od šampionátu v Německu v roce 2006 na mistrovství světa nehráli, ale teď po úvodní výhře nad Korejci klidně mohou postoupit ze skupiny.

„Právě proto bylo tak důležité, abychom zvítězili. Po nedělní prohře Německa se naše šance na postup zvýšily. Jen výhra měla být vyšší, protože i skóre může hrát nakonec roli," kvitoval zisk tří bodů kouč Seveřanů Janne Andersson.

„Pravdou ale je, že Korejci měli výborného brankáře. Nejlepšího hráče v jejich dresu," mluvil s uznáním o výkonu Čche Hjon-ua, který chytil všechno.

Tedy až na Granqvistovu penaltu.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Švédové se u rozhodčího Joela Aguilara dožadují pokutového kopu, který se nařizoval až po zhlédnutí videa.

Carlos Barria

Přišla se zpožděním, jako třeba ta, kterou kopali Francouzi v duelu s Austrálií. Přitom po zákroku Kim Mu-ua na Cleassona nemusel salvadorský sudí váhat. Jenže on nechal akci dokončit, teprve potom namalovat rukama ve vzduchu obdélník a na světelných tabulích pod střechou novgorodském tribuny se rozsvítilo echo, že situaci prozkoumá na videu.

„Už v prvním poločase to měl udělat, protože Ola Toivonen byl rovněž faulován," neodpustil si invektivu kapitán Švédů Andres Grandqvist

Joel Aguilar měl však svůj rozum. V první půli i ve druhé. To až videosystém VAR ho přiměl, aby názor změnil.

„Vždyť on ale video ani nepotřeboval, protože stál v tak dobré pozici, že musel situaci jasně vidět," podivoval se kouč Švédů rozmýšlení salvadorského sudího.

„Opravdu mu to trvalo," pravil Grandqvist už bez kritického ostnu v hlase. Rád, že penalta přišla, šťastný, že ji proměnil.

„Asi byla skutečně spravedlivá," neměl námitky ani korejský kouč Šin.

Aby je také měl, když i jemu bylo zřejmé, že nikoli jeho, ale Švédy si Štěstěna oblíbila.

Už v kvalifikaci, v níž vyřadili Nizozemce, se to potvrdilo. V baráži s Itálií zase. A i v Novgorodu se jich držela.

„Vždyť jsem říkal, že budeme silní. Nedokázali jsme to snad proti Nizozemcům a Italům?" opakoval Andersson burácení fanoušků, které přehlušilo i kolem se valící řeku Volhu.

"Když na to přijde, jsme nejlepší my."

Reklama

Související témata: