Hlavní obsah

První postupy! Osmifinále MS mají jisté Uruguayci a Rusové. Favorité se střelecky trápili, tři týmy končí

rjm, vapČTKSport.cz
Aktualizováno

Po středečním programu zná fotbalové MS v Rusku první dva osmifinalisty. Uruguay porazila 1:0 Saúdskou Arábii a mezi šestnáct nejlepších na šampionátu tak poslala sebe i Rusko, které má ve skupině A na kontě také dvě vítězství. Hubenou výhru 1:0 si připsali Portugalci nad Marokem. Zařídil ji čtvrtým gólem na tomto turnaji Cristiano Ronaldo. Potřetí se trefil Diego Costa a favorizovaným Španělům to stačilo na nejtěsnější vítězství nad Íránem.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Španělé se dočkali. Se štěstím skóre proti Íránu otevřel Diego Costa.

Článek
Fotogalerie

Portugalci si lepší start do utkání s Marokem snad ani nemohli přát. Už ve čtvrté minutě totiž skóroval hlavou Cristiano Ronaldo a zaznamenal svůj čtvrtý zásah na šampionátu. Portugalec se s 85 góly stal nejlepším evropským reprezentačním střelcem. Hvězdný útočník Realu Madrid překonal maďarskou legendu Ference Puskáse. Více branek za národní tým než Ronaldo dal jen Íránec Alí Daeí (109).

Pětinásobný držitel Zlatého míče se čtyřmi brankami vede tabulku kanonýrů ruského turnaje, na předchozích třech MS se přitom Ronaldo dohromady trefil jen třikrát.

Maroko zápas nezabalilo. Aktivitou si říkalo o vyrovnání, ale favorit někdy i s notnou dávkou štěstí odolal. Když na druhé straně nevyužil své příležitosti na pojištění náskoku opět Ronaldo, bralo Portugalsko všemi deseti nejtěsnější výhru 1:0.

Další utkání přineslo jména prvních osmifinalistů tohoto mistrovství. Ve skupině A slaví domácí Rusové a Uruguayci, kteří splnili roli favorita a porazili Saúdskou Arábii. Jediný gól zápasu dal po chybě gólmana kanonýr Lius Suárez.

Jihoamerický celek navázal na úvodní výhru rovněž 1:0 nad Egyptem a na MS se probojoval do vyřazovací fáze potřetí za sebou. Uruguayské vítězství vyneslo definitivu postupu i Rusku, které rovněž dosud na turnaji neztratilo ani bod a ze skupiny jde dál poprvé od roku 1986.

V posledním třetím kole skupiny A půjde už jen o to, kdo postoupí do osmifinále z prvního místa. V lepší pozice je Rusko, jemuž proti Uruguayi stačí remíza. Saúdská Arábie po debaklu 0:5 od domácího výběru ani ve druhém duelu na šampionátu neskórovala a s turnajem se rozloučí v zápase s Egyptem, který je rovněž bez bodu. Oba týmy mají jistotu, že na MS skončí už po základní části. Totéž platí o Maroku.

Suárez 52. reprezentačním gólem stylově oslavil jubilejní 100. start v národním dresu. Uruguay, která v březnu na turnaji v Číně porazila český celek 2:0, potvrdila formu a zvítězila popáté za sebou. Naopak Saúdové na světovém šampionátu podvanácté za sebou nezvítězili.

Španělé se čtyřmi body mají blízko k postupu do vyřazovacích bojů. Naopak asijský tým zřejmě bude potřebovat v posledním utkání porazit úřadující mistry Evropy Portugalce, aby prošel do dalších bojů.

Španělé museli dlouho dobývat hluboký obranný blok soupeře a těžko se dostávali do zakončení. Až v 54. minutě je vysvobodil šťastným gólem Diego Costa, který skóroval potřetí na turnaji. Íránci také dali gól, ale branka Sajjeda Ezatolahího neplatila kvůli ofsajdu.

Írán inkasoval teprve ve druhém z posledních 15 soutěžních zápasů. Španělsko protáhlo neporazitelnost trvající od mistrovství Evropy 2016 na 22 zápasů a nový trenér Fernando Hierro si připsal první výhru.

Mistrovství světa ve fotbale v Rusku:
Skupina B
Portugalsko - Maroko 1:0
Branka: 4. Ronaldo.
Skupina A
Uruguay - Saúdská Arábie 1:0
Branka: 23. Suárez
Skupina B
Írán - Španělsko 0:1
Branka: 54. Diego Costa
Pořadí střelců mistrovství světa ve fotbale v Rusku:
4 - Ronaldo (Portug.),
3 - Čeryšev (Rus.)
Diego Costa (Šp.)
2 - Kane (Angl.)
Lukaku (Belg.)
Dzjuba
1 - Gazinskij
Golovin (všichni Rus.)
Giménez
Suárez (oba Urug.)
Kagawa
Osako (oba Jap.)
Nacho (Šp.)
Griezmann (Fr.)
Jedinak (Austr.)
Agüero (Arg.)
Finnbogason (Isl.)
Poulsen (Dán.)
Modrič (Chorv.)
Coutinho (Braz.)
Zuber (Švýc.)
Kolarov (Srb.)
Lozano (Mex.)
Sasí (Tun.)
Mertens (Belg.)
Granqvist (Švéd.)
Quintero (Kol.)
Krychowiak (Pol.)
Niang (Sen.)
Salah (Eg.)
Vlastní - Buhaddúz (Mar.)
Etebo (Nig.)
Behich (Austr.)
Cionek (Pol.)
Fasí (Eg.)
Brankáři s čistým kontem:
2 - Muslera (Urug.)
1 - Akinfejev (Rus.)
Baíranvánd (Írán)
Schmeichel (Dán.)
Subašič (Chorv.)
Ochoa (Mex.)
Stojkovič (Srb.)
Courtois (Belg.)
Olsen (Švéd.)
Patrício (Portug.)
De Gea (Šp.)

Reklama

Související témata: