Hlavní obsah

Argentina v troskách, Chorvaté Messiho a spol. převálcovali. Francie slaví postup, Dánové jsou blízko

rjm, vap, rojSport.cz
Aktualizováno

Do pořádné šlamastyky se na fotbalovém MS dostala Argentina, která i s hvězdným Messim podlehla Chorvatsku 0:3 a po dvou zápasech má na kontě jediný bod. Chorvaté si zajistili postup do osmifinále, stejně jako předtím Francie. Té pomohla druhá výhra ve skupině C, tentokrát 1:0 nad Peruánci, kteří pro změnu mají jistotu v tom, že po základní skupině končí. Francouzi a Chorvaté se připojili k týmům Uruguaye a Ruska, které postupují ze skupiny A. V odpoledním duelu Australané remizovali 1:1 s Dány, kteří se přiblížili postupu, zatímco jejich soupeř má už jen teoretickou naději.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Argentinský gólman Willy Caballero vyrobil obrovskou chybu, kterou Chorvaté potrestali.

Článek
Fotogalerie

Pokud by dnes Francie i Dánsko podruhé na turnaji zvítězily, bylo by i ve skupině C o účastnících vyřazovacích bojů už před závěrečným třetím kolem definitivně rozhodnuto. Jenže vše je jinak. Dánsko sice vedlo nad Austrálií, ale těsný náskok neudrželo a o postup se ještě musí porvat.

Za dané situace dnes pojistila postup z téhle skupiny jen Francie, která v Jekatěrinburgu udolala Peru 1:0 gólem devatenáctiletého Kyliana Mbappého ze 34. minuty.

Francie navázala na úvodní vítězství 2:1 nad Austrálií a ze skupiny postoupila potřetí z posledních čtyř světových šampionátů. Peru naopak při svém návratu na MS po 36 letech neuspělo po porážce 0:1 s Dánskem ani v druhém utkání a ztratilo šanci na vyřazovací boje.

Dánové se přes ztrátu vedení přiblížili účasti v osmifinále. Skandinávský celek poslal v Samaře do vedení už v sedmé minutě Christian Eriksen, ale ještě v prvním poločase proměnil svou druhou penaltu na šampionátu australský kapitán Mile Jedinak. Oba týmy zjevně chtěly víc.

Francie vede skupinu se šesti body, boje v základní části ukončí s druhými Dány. Ti mají čtyři body, Austrálie jeden, Peru žádný.

V mnohem lepší výchozí pozici při boji o druhé místo jsou Seveřané, kteří mají před soupeřem na druhém místě tabulky tříbodový náskok. V zápase s Francií jim tak stačí remíza, dál je pošle i jakákoliv bodová ztráta Austrálie s Peru.

Argentinci chtěli napravit úvodní zaváhání s Islandem (1:1), jenže záměr totálně nevyšel. Jihoameričané byli hodně zranitelní v defenzivě, což vyvrcholilo obrovskou chybou brankáře Caballera. Jeho nepovedený lob ztrestal Rebič. Vedení Chorvatů poté navýšil parádní trefou Modrič. Zmar Jihoameričanů dokonala situace v nastavení, kdy nejspíš mylně signalizovali ofsajd a umožnili pohodlně skórovat Rakitičovi.

Messi a spol. nasbírali ve dvou zápasech skupiny D jediný bod a nemají už postup ve svých rukou. Jejich čtvrteční porážka naopak nabídla solidní postupové naděje Islandu či Nigérii.

Mistrovství světa ve fotbale v Rusku
Skupina C
Dánsko - Austrálie 1:1
Branky: 7. Eriksen - 38. Jedinak z pen.
Skupina C
Francie - Peru 1:0
Branka: 34. Mbappé
Skupina D
Argentina - Chorvatsko 0:3
Branka: 53. Rebič, 80. Modrič, 90+1. Rakitič

Reklama

Související témata: