Hlavní obsah

Šampionátová nej, aneb Řada rekordů zůstane navždy nepřekonaných

Praha

Jedno je jisté - celá řada rekordních zápisů, které dosavadní historie dvaceti světových šampionátů přinesla, už nikdy nebude překonána. A ani nastávající mistrovství světa v Rusku na tom nic nezmění. Nikdy už se nestane, aby finálový zápas sledovalo přímo na stadiónu 173 850 fanoušků, jako tomu bylo v padesátém roce na Maracaná v Rio de Janeiro, když proti sobě vyrukovala domácí Brazílie a Uruguay, nikdy už nebude v hledišti pouhých 300 diváků, jako tomu bylo v roce 1930 v Montevideu při zápase Rumunsko - Peru.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Fotbalisté Brazílie se pyšní historicky nejdelší vítěznou sérii na MS. Na šampionátech v roce 2002 a 2006 vyhráli jedenáct utkání v řadě.

Článek

U spousty dalších nej se však údaje budou měnit nebo doplňovat. Už před zahájením světového šampionátu v Rusku bylo třeba jisté, že pokud Mexičan Rafael Márques vyběhne na hřišti alespoň na minutu, stane se po Němci Lotharovi Matthäusovi a svém krajanovi Antonio Carbajalovi třetím fotbalistou, který si zahrál na pěti šampionátech.

Na pěti mistrovstvích byla i italská brankářská legenda Gianluigi Buffon. Jenže na svém vůbec prvním ve Francii 1998 nenastoupil ani na minutu. takže u jeho jména zůstávají vzhledem k letošní absenci Italů v Rusku jen čtyři čárky.

Zajímavá jsou ale i některá další nej...

Nejvíc titulů mistrů světa získali zatím Brazilci, kteří vyhráli šampionát už pětkrát.

Nejčastějším účastníkem finále jsou Němci, kteří o Zlatou Niké, resp. Světový pohár bojovali už osmkrát.

Nejvíce vítězství zaznamenali na MS Brazilci, kteří vyhráli už sedmdesát zápasů.

Nejvíce zápasů na scéně mistrovství světa odehrál německý reprezentant Lothar Matthäus, který nastoupil do 25 utkání, jeho krajan Miroslav Klose má na kontě o jeden duel méně. Třetí příčka patří Italovi Paolo Maldinini s 23 zápasy. O čtvrtou se pak dělí s 21 střetnutími Argentinec Diego Maradona, Němec Uwe Seeler a Polák Wladyslaw Zmuda.

Nejlepším střelcem v dosavadní historii mistrovství světa je Němec Miroslav Klose s 16 góly, hned za ním je s 15 brankami Brazilec Ronaldo, bronzová příčka patří s 14 trefami dalšímu Němci Gerdu Müllerovi.

Nejmladším hráčem, který kdy na MS nastoupil, byl zatím Norman Whiteside reprezentující Severní Irsko na šampionátu v roce 1982, Bylo mu 17 let a 41 dnů.

Nejmladším mistrem světa se stal Brazilec Pelé. Na MS 1958 ve Švédsku mu při korunovaci jeho týmu bylo 17 let a 249 dnů.

Nejstarším hráčem, který kdy na šampionátu nastoupil, byl Faryd Mondragón z Kolumbie. Na MS 2014 mu v den startu bylo 43 let a 3 dny.

Nejstarším střelcem gólu se stal legendární Kamerunec Roger Milla. Na MS 1994 mu bylo 42 let a 39 dnů, když vstřelil svůj poslední šampionátový gól.

Nejstarším mistrem světa byl italský brankář Dino Zoff. Na šampionátu v roce 1982 mu bylo 40 let a 133 dnů, když přebíral zlatou medaili.

Nejvíc minut odehrál na mistrovství světa Ital Paolo Maldini. Statistici mu jich naměřili 2 217.

Nejvíc odkoučovaných utkání na MS má na kontě německý trenér Helmut Schön, který vedl německou reprezentaci na čtyřech závěrečných turnajích v 25 zápasech.

Nejvíc gólů v jednom zápase nastřílel na MS 1994 ruský fotbalista Oleg Salenko. V zápase s Kamerunem dal pět branek.

Nejvíc branek během nejkratší doby padlo na předchozím šampionátu v Brazílii v utkání Německa s domácím týmem. Němci dali Brazilcům čtyři góly během šesti minut.

Nejdelší vítěznou sérii má na kontě Brazílie, která na šampionátech v roce 2002 a 2006 vyhrála jedenáct utkání v řadě.

Nejvíce zápasů na MS odehrálo Německo - celkem 106 utkání.

Nejvyššího vítězství v historii dosáhlo Maďarsko. Na MS v roce 1982 porazilo Salvador 10:1.

Největší návštěva sledovala finálový zápas mistrovství světa v roce 1950 na Maracaná v Rio de Janeiru. Střetnutí Brazilie - Uruguay vidělo na vlastní oči 173 850 fanoušků.

Nejmenší návštěva naopak byla na zápase Rumunsko - Peru v roce 1930. Tehdy postávalo kolem hřiště v Montevideu jen 300 diváků.

Reklama

Související témata: