Hlavní obsah

Hrát se bude opět s „televizákem". S tím prvním dával góly Pelé

Praha

Firma Adidas vyvinula pro světový fotbalový šampionát v Rusku nový míč, který nese název Telstar 18. Designem se vrací k tomu nejpopulárnějšímu balónu v historii, kterým byl černobílý Telstar pro MS 1970, který proslul jako „televizák", protože díky černobílým pětiúhelníkům byl výborně viditelný i na tehdejších mnohde ještě černobílých televizních obrazovkách. Na šampionátu v Mexiku s ním dával góly i legendární Pelé.

Foto: Profimedia.cz

Oficiální balón fotbalového MS v Rusku - Telstar 18.

Článek

Černobílý kontrast nového míče však není tvořen pětiúhelníky, ale pixelovanou grafikou, která se inspiruje panoramaty pořádajících ruských měst. Má tepelně lepený bezešvý povrch (83% polyuretan, 17% polyester) pro lepší ovladatelnost, vyšší přesnost letu a dosud nejnižší dosaženou absorbci vody. Dostal také nejvyšší osvědčení FIFA Quality Pro. Navíc jeho latexová duše zaručuje minimální únik vzduchu.

V míči je zabudovaný NFC čip pro interakci s míčem pomocí chytrého telefonu. Jeho pomocí se fanoušci budou moci účastnit před šampionátem různých soutěží. „Původní Telstar je jedním z nejslavnějších fotbalových míčů, který navíc navždy změnil jejich design. Díky čipu jsme se zase posunuli na jinou úroveň a fanoušky i hráče čeká něco zcela nového" uvedl Roland Rommler z vedení Adidasu.

Míč byl oficiálně představen loni v listopadu v utkání Rusko - Argentina. „Mám štěstí, že jsem se mohl na míč podívat o něco dřív a také ho vyzkoušet. Nový design se mi líbí, je opravdu pěkný," pochválil balón Lionel Messi.

Od Telstaru přes Aztecu zpátky k Telstaru

Zmíněný Telstar 18 je dvanáctým míčem v řadě, které Adidas vyvinul pro světové šampionáty. Prvním byl v roce 1970 pro MS v Mexiku již zmíněný „televizák" Telstar. Prvním syntetickým míčem byla Azteca opět pro šampionát v Měxiku v roce 1986.

Míče na MS
1970MexikoTelstar
1974NěmeckoTelstardurlast
1978ArgentinaTango
1982ŠpanělskoTango Espaňa
1986MexikoAzteca
1990ItálieEtrusco Unico
1994USAQuestra
1998FrancieTricolore
2002Japonsko a KoreaFevernovoua
2006NěmeckoTeamgeist
2010Jihoafrická republikaJabulani
2014BrazílieBrazuca
2018RuskoTelstar 18

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články