Hlavní obsah

Z českých hvězd jsem nehrál jen proti Čechovi, říká kapitán posledních brazilských mistrů světa

Praha

Jako pozvedl trofej mistrů světa nad hlavu, když Brazílie naposledy ovládla fotbalový šampionát. Kapitán Kanárků Cafú v roce 2002 slavil triumf na turnaji pro nejlepší hráče planety podruhé v kariéře, když navázal na zlato z roku 1994. S AC Milán později vyhrál Ligu mistrů, celkem slavil třiadvacet vítězství v nejrůznějších klubových soutěží včetně MS klubů či Copalibertadores. V pátek dorazil osmačtyřicetiletý bývalý obránce vlastním jménem Marcos Evangelista de Morais na třídenní návštěvu Česka a vzpomínal i na české spoluhráče či protihráče.

Foto: Sport.cz

Brazilec Cafú na návštěvě české metropole.

Článek

Třikrát jste hrál finále mistrovství světa, dvakrát slavil titul mistra světa, přičemž při posledním triumfu Brazílie v roce 2002 jste byl kapitánem. Když sledujete zápasy na šampionátu v Rusku, ožívají ve vás staré vzpomínky?

Samozřejmě. Dokonce se vrací pokaždé, když se mluví o mistrovství světa. Vždy se cítím velice příjemně. Byly to krásné okamžiky, k nimž se rád vracím.

Utnout čekání na zlato chtěla vaše reprezentace na domácím šampionátu před čtyřmi lety, ale v semifinále schytala krutý výprask od Německa (1:7), pak v bitvě o bronz podlehla Nizozemsku. Zůstal krach ve fanoušcích dlouho?

Myslím, že ne. Prostě se to stalo. Ale je to pryč. Podle mě nikdo tyhle dva zápasy neřešil už při dalším utkání.

Brazílie za sebou má dva zápasy na ruském šampionátu. Jak se vám líbila její hra?

Zatím jsme zůstali hodně za očekáváním. Dvakrát jsme hráli špatně. Jednou jsme remizovali, a pak porazili Kostariku brankami z 91. a 97. minuty. Musíme se zlepšit. Jsme Brazílie, tudíž očekávání je pochopitelně vysoké. Důležitý je postup, pak přijde jiná fáze šampionátu, která má svá specifika.

Který z dosavadních zápasů světového šampionátu se vám líbil nejvíce?

Určitě souboj Portugalska se Španělskem. Padlo šest branek, byla k vidění skvělá hra. V kontextu dalších zápasů vlastně fantastická. A rovněž zápas Chorvatsko-Argentina. Nikoliv kvůli prohře Argentiny, ale protože oba týmy podle mého soudu podaly velice dobrý výkon.

Umocňuje nezdar největšího rivala vaši radost z triumfu nad Kostarikou?

Nepochybně. Pro Brazílii je důležité, abychom postoupili. Účasti v osmifinále jsme blízko. Argentině se zatím můžeme jen pousmát.

V Rusku je premiérově v akci videorozhodčí. Jak se díváte na jeho využití?

V některý okamžicích systém zafungoval velice dobře. Ale jindy to zase vedlo ke zmatkům a polemikám. Třeba při zápase Brazílie s Kostarikou podle mého faul na Neymara byl, ale sudí penaltu na popud videorozhodčího odvolal.

Během kariéry jste byl vynikajícím obráncem. Líbí se vám výkony vašich následovníků? Schvalujete defenzivní trend, který nyní vládne fotbalu?

Fotbal dnešní doby je prostě více o obraně. A ještě větší fyzické připravenosti. Bezpochyby bych raději viděl více gólů, více ofenzivních akcí. V naší době byla ofenzíva na prvním místě.

Zažil jste v mužstvu hvězdy jako Ronaldo, Ronaldinho či Kaká. Jak vidíte Neymara jako nynější lídra Brazílie?

Nechci ho srovnávat s hráči, s nimiž jsem nastupoval v národním dresu. Ronaldo byl nejlepší hráč své doby. Neymar se tomu blíží. Ale víc po mně nechtějte.

Do Česka jste dorazil jako host sportovně-kulturní akce Samsonfest, kde se představí i bývalí čeští fotbalisté jako Kouba, Bejbl či Poborský. Jak vzpomínáte na české hráče, s nimiž jste se během kariéry potkal?

V AC Milán se mnou působil Marek Jankulovski, což byl senzační hráč. V rolích protihráčů jsme se potkali s Pavlem Nedvědem či Karlem Poborským, což byli rovněž fantastičtí fotbalisté. Velmi dobře si je pamatuji. Z těch největších hvězd jsem neměl příležitost hrát jen proti Petru Čechovi.

Kariéru jste definitivně ukončil před devíti lety. Hrajete ještě sám aktivně fotbal?

Ano. Není možné přestat. Jen prostě nehraju na úrovni světového mistrovství... Nastupuji do různých benefičních utkání nebo zápasů ve prospěch charity. Jsem rovněž velvyslancem FIFA a UEFA, tudíž s fotbalem jsem v těsném spojení. V Brazílii navíc zastřešuji nadaci, kde je sto devadesát pět tisíc dětí.

Reklama