Hlavní obsah

Hrdost i smutek. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby Chorvatsko celé mistrovství vyhrálo, řekl kouč Islandu

Rostov na Donu

Mísilo se v něm obrovské zklamání s hrdostí, když kouč Islandu Heimir Hallgrímsson na tiskové konferenci hodnotil prohru 1:2 s Chorvatskem. Až do samotného závěru jeho tým bojoval o vítězný postupový gól, který by ho poslal do osmifinále na úkor Argentiny a možná by se mluvilo o zázraku v Rostově na Donu. Jenže ostrovní celek místo toho v poslední minutě inkasoval rozhodující gól, ve skupině D skončil nakonec až poslední a letí domů.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Zklamaní islandští fotbalisté po porážce od Chorvatů, která znamenala, že na MS končí už po základní skupině.

Článek

„Myslím, že hráči ukázali, co znamená nevzdávat se. Skoro až do konce jsme měli šanci postoupit dál, takže na svoje hráče už nemůžu být snad více hrdý. Ale samozřejmě jsem z výsledku zklamaný," řekl kouč Islandu, který opět sklízí sympatie z celého světa.

Před dvěma lety země se zhruba 330 tisíci obyvateli šokovala na ME postupem ze skupiny. Nyní mu proti Chorvatsku ještě v předposlední minutě chyběl k další senzaci pouhý jeden gól.

„V podstatě až do konce jsme mohli dát gól, který jsme potřebovali. Nevzdali jsme se, ukázali jsme charakter," chválil své hráče Hallgrímsson, který hned na úvod svému soupeři a vítězi celé skupiny vysekl poklonu.

Hallgrímsson: Odcházíme se vztyčenou hlavou

„Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby Chorvatsko celé mistrovství vyhrálo, protože opět hrálo skvěle. Ale to jsme čekali a myslím, že i tak jsme si vypracovali spoustu šancí a moc podobných zápasů proti tak dobrým týmům jsme neodehráli," poznamenal 51letý trenér, který islandskou reprezentaci vede od roku 2013 a na tiskové konferenci připustil, že by rád v roli hlavního trenéra pokračoval i přes vyřazení ve skupině.

„Můžeme se na sebe podívat a říct si, že jsme udělali úplně všechno pro úspěch. Takže můžeme odejít se vztyčenou hlavou. Je to život. Fotbal je někdy krásný, ale někdy bolí," uzavřel islandský kouč.

„Hráči i trenéři Islandu si zaslouží velké uznání, protože ukázali něco, co je ve fotbale velmi důležité: charakter, disciplínu a bojovnost," vrátil mu kompliment kouč Chorvatů Zlatko Dalič, který se bude připravovat na osmifinále proti Dánsku.

Reklama

Související témata:
  Dortmund - Atlético dnes 21 : 00
20240416T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. Atlético
Dortmund vs. Atlético
Dortmund
Atlético
  Barcelona - PSG dnes 21 : 00
20240416T21 : 00:00+0200
Barcelona vs. PSG
Barcelona vs. PSG
Barcelona
PSG