Hlavní obsah

Prémie? Pro mnohé drobné. I tak některé týmy dostaly zálohy, aby hráči nechtěli stávkovat

Tisíc liber pro celý tým za titul mistrů světa? V roce 1966 pro hráče Anglie pohádková suma. Dnes hrají fotbalisté na světovém šampionátu v Rusku o částky mnohonásobně vyšší. I tak jde v případě mnoha jednotlivců o drobné...

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Portugalská hvězda Cristiano Ronaldo v akci během utkání MS s Íránem.

Článek

Pro krále posledního zápasu mistrovství v Moskvě je nachystána suma 38 miliónů dolarů, tedy přibližně 850 miliónů korun. Poražený inkasuje 622 miliónů korun, pro vítěze boje o bronz je připraveno 533 miliónů korun. Je však na jednotlivých federacích, jak vydělané finance rozdělí.

Největší balík za zlato čeká na Španěly, kteří by dostali za zlato 20 625 000 korun na hlavu. Pro Brazilce je v případě triumfu nachystáno v průměru 20 miliónů, ovšem USA Today upozorňují, že sumy budou rozděleny podle zásluh, tudíž odměny na kontech jednotlivých borců se mohou lišit.

Pro každého z hráčů v anglickém kádru je za případné zlato nachystáno 6,5 miliónu korun, zajímavostí přitom je, že sám trenér Southgate by inkasoval osminásobek, tedy 45 miliónů korun. Kdyby však reprezentanti Albionu neprošli ze základní skupiny, byli v Rusku zadarmo. Fotbalisté Německa měli dokonce prémie až za postup do čtvrtfinále.

„Sportovní bonusy jsou pro hráče jistě atraktivní, ale hlavní výzvou je sportovní úspěch, nikoliv ekonomický aspekt," prohlásil Reinhard Grindel, prezident Německé fotbalové asociace.

A nebude daleko od pravdy. Řada z hlavních hvězd šampionátu má v klubech pohádkové kontrakty. Vždyť kupříkladu roční příjem Cristiana Ronalda je 1,3 miliardy korun. Klidně by tak mohl zadotovat celý šampionát...

Odlišný přístup mají účastníci z afrického kontinentu, jejichž příjmy nejsou tak pohádkové. Před čtyřmi lety hráči Nigérie bojkotovali trénink, neboť neměli záruky, že se slíbených peněz dočkají. Borci Ghany zase vyhrožovali sabotáží zápasu, pokud nedostanou zálohy, a tak federace ve spolupráci s vládou poslala letadlem do Brazílie tři milióny dolarů.

Aby FIFA předešla podobným excesům, poskytla před letošním šampionátem Nigérii a čtyřem neupřesněným zemím shodnou zálohu ve výši dvou miliónů dolarů, aby se předešlo sporům ještě před startem mistrovství. Každý tým navíc podle USA Today inkasoval 1,5 miliónu dolarů na přípravu před šampionátem.

Reklama