Hlavní obsah

Co se stalo? Poslední tajemství Zidanova zkratu ve finále MS odhaleno

Buenos Aires/Praha

Tahle legendární scéna se zapsala do historie fotbalových mistrovství světa. Pamatujete? V roce 2006 ve finále šampionátu v Německu francouzská superstar Zinédine Zidane zčistajasna udeřila hlavou do hrudi italského zadáka Marca Materazziho, za což vyfasovala červenou kartu. Oslabení Francouzi bez svého režiséra nakonec prohráli bitvu o titul v penaltovém rozstřelu. Po dlouhých dvanácti letech přiznal argentinský hlavní arbitr zápasu Horacio Elizondo, že byl v první chvíli zcela bezradný.

Foto: Profimedia.cz

Italský obránce Marco Materazzi padá po "hlavičce", kterou mu v průběhu finále MS uštědřil Zinédine Zidane.

Článek

„Byl jsem od jejich střetu daleko, takových čtyřicet padesát metrů. Najednou vidím, že Materazzi leží na zemi. Přerušil jsem tedy hru, běžel za svými asistenty a ptám se: Co se stalo? A oni mi oba překvapeně odpověděli: My jsme nic neviděli," zavzpomínal Elizondo na horké chvilky v interview pro TED Talk.

O videu si ještě tehdy sudí mohli nechat zdát, rozhodujícím jazýčkem na vahách se ale tenkrát stal čtvrtý rozhodčí, Španěl Luís Medina Cantalejo. „Strašné! Zidane udeřil Materazziho hlavou! Dokud neuvidíš záznam, neuvěříš mi," sypal ze sebe podle Elizonda rozrušený španělský rozhodčí.

Nebýt jeho, mohl Zidane z celého incidentu vyváznout bez postihu...

Ani jeden z hráčů nechtěl bezprostředně po finále prozradit, co hvězdu Francouzů vyprovokovalo k nevídané reakci. Až o několik týdnů později Materazzi v rozhovoru pro Gazzetta dello Sport přiznal, že Zidana zatahal za dres, na což pozdější strůjce úspěchů s Realem Madrid zareagoval slovy, že pokud po něm (Ital) tolik touží, dá mu ho po zápase. „A já mu odpověděl: To bych raději měl tvoji sestru," pravil Materazzi.

Štiplavou poznámku na adresu své rodiny slavný záložník s alžírskými kořeny neunesl a zkrat byl na světě. Italský stoper později na svoji obranu uvedl, že vůbec netušil, že Zidane nějakou sestru má.

Reklama