Hlavní obsah

Spartě utíkají největší talenty. Proč dávají přednost Plzni i dalším konkurentům?

Praha

Trenéra fotbalové reprezentační devatenáctky Jana Suchopárka momentálně nejčastěji zastihnete na Strahově, kde působí jako ambasador CEE Cupu. V rámci tiskové konference k zahájení mládežnického turnaje čelil mimo jiné dotazům na četné odchody mladých fotbalistů ze Sparty. “Na jednu stranu to úplně dobře není, Sparta je vychovala, na druhou stranu to musí být otázka pro mateřský oddíl, aby nemohli odejít takřka zadarmo,” uvádí vicemistr Evropy z roku 1996.

Foto: Svatopluk Samler, CEE Cup

Honza Weber, Roberto De Blasio, Jan Suchopárek a Tomáš Jun na tiskové konferenci k CEE Cupu.

Článek

Vyhlášená mládežnická akademie Sparty se musí vyrovnávat s nečekaným exodem talentů. Ti místo působení v rudém dresu míří ke konkurenci. Fanoušci jen kroutí hlavou, stejně tak trenér českého národního týmu do 19 let Suchopárek. Co na to bývalý slávista říká?

"Někteří z těch hráčů, co ze Sparty odešli, spadali do reprezentace. Překvapilo mě, že odešli, že nepodepsali novou smlouvu a rozhodli se jít jinou cestou," pokračuje Suchopárek. Zároveň dodává, že sám byl překvapený, když přijel na mládežnický turnaj do Plzně a viděl tam v dresu Viktorie někdejší sparťanské talenty Pavla Hezoučkého se Šimonem Gabrielem.

"Bavíme se hodně o agentech, o rodičích, ale ti kluci jsou už dospělí a měli by vědět, co chtějí, musí se umět postarat o sebe," zmiňuje na adresu mladých fotbalistů.

Kteří mladíci odešli, nebo mají namířeno pryč ze Sparty?
Šimon Gabriel - Plzeň
Pavel Hezoučký - Plzeň
Richard Sedláček - AZ Alkmaar
Jaroslav Peřina - Jablonec
Besir Baftijar - Teplice
Matěj Majka - ?

"Podle mě, u hráčů, kteří odešli do Plzně, musí být zajímavé, že budou hrát juniorskou Ligu mistrů, která kopíruje skupinu áčka Viktorie Plzeň. Ale ti hráči mě z toho vyvedli, že to nebyl hlavní důvod, proč odcházeli. Sami nedokázali říct, proč..." diví se trenér.

Problém českých akademií? Špatná regenerace

Suchopárek se také zamýšlí nad dalšími možnými důvody, které by vedly mladé fotbalisty k odchodu ze Sparty právě do Plzně. "Zrovna se jednalo o hráče, kteří byli dlouhodobě zranění. Je to také asi otázka nějakých věcí, které se nedějí na hřišti," říká tajemně.

Popírá však, že by fotbalisté měli odcházet do Plzně za lepšími podmínkami pro svůj další rozvoj. "Myslím si, že Sparta má nejlepší tréninkové centru v České republice, investovala spoustu peněz do mládeže, ale nemáte tady (na Strahově) regeneraci žádnou. Bazén máte vedle na Strahovském stadiónu," kritizuje trenér reprezentační osmnáctky.

"Není to jenom otázka Sparty, ale i ostatních týmů, které třeba dávají spoustu peněz do hráčů. Trošku nám chybí nadhled," stěžuje si.

"Když se jedete podívat do top klubů v zahraničí, co se týče regenerace a návratu zraněných hráčů, tam do toho prostředky investují, protože čím dřív se hráč vrátí do tréninkového procesu a do zápasu, tím lépe se zpeněží. Takhle my bohužel nepřemýšlíme a myslím si, že touhle cestou bychom měli jít," vidí jeden z hlavních problémů současného českého fotbalu.

Největší naděje současných pražských "S"?
Jan Suchopárek v rámci tiskové konference na CEE Cupu také vybral nadějné fotbalisty Sparty a Slavie, které by měli fotbaloví fanoušci sledovat.
“Je tady (na CEE Cupu) spousta hráčů z širšího kádru reprezentační devatenáctky, ale i mladší. Určitě Adam Hložek jako největší talent Sparty za poslední léta, Dominik Šimáček, David Šnajdr... Ve Slavii Ladislav Krobot, Daniel Kosek, Tomáš Vlček... Ale těším se na to, že se můžou ukázat i další hráči a adepti na reprezentační dres."

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články