Hlavní obsah

FIFA převzala vedení uruguayské fotbalové federace

Montevideo

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) převzala dočasně dohled nad uruguayským svazem, který čelí podezření z korupce. Fotbalový orgán jihoamerického státu povede minimálně do konce února 2019 pětičlenná komise.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Sídlo FIFA v Curychu. Ilustrační foto.

Článek

FIFA mimo jiné zorganizuje volbu předsedy uruguayského svazu tak, aby odpovídala mezinárodním standardům a byla transparentní. Komise FIFA by měla během nucené správy nastavit novou strukturu stanov tak, aby byly následně zaručeny férové volby nového vedení.

Dosavadní svazový šéf Wilmar Valdez nečekaně odstoupil na konci července poté, co se objevil blíže neupřesněný kompromitující zvukový záznam. Podle některých informací materiál obsahoval důkazy o uplácení či vydírání a mohl některé přední funkcionáře poškodit. Následný pokus zvolit jeho zástupce byl odložen, protože vznikly pochybnosti o způsobilosti kandidátů.

Kvůli chybějícímu vedení svazu se dostala do problémů i uruguayská reprezentace. Trenér Oscar Tabárez nepodepsal novou smlouvu a vedení týmu se dočasně ujal kouč dvacítky Fabian Coito.

Reklama

Související témata:
  Dortmund - Atlético dnes 21 : 00
20240416T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. Atlético
Dortmund vs. Atlético
Dortmund
Atlético
  Barcelona - PSG dnes 21 : 00
20240416T21 : 00:00+0200
Barcelona vs. PSG
Barcelona vs. PSG
Barcelona
PSG