Hlavní obsah

Česká fotbalová liga je na špičce nelichotivého žebříčku, prohospodaří se v ní příliš mnoho hrací doby

Neuchatel

Podle výzkumu Fotbalové observatoře CIES patří česká nejvyšší fotbalová soutěž mezi pět evropských lig, v nichž se nejméně času v jednotlivých utkáních tráví samotnou hrou. Naopak nejlépe si podle práce studijní skupiny využívající statistik InStatu vede švédská Allsvenskan, kde se skutečně odehraje v průměru 60,4 % zápasového času.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost fotbalistů Baníku v Příbrami.

Článek

Jen čtyři evropské ligy jsou na tom s využitím minutáže hůře než tuzemská Fortuna liga, úplně nejméně fotbalu se odehraje v zápasech portugalské Primeira ligy, jak ukazují data nasbíraná od 1. července do 28. listopadu tohoto roku.

Pokud byste čekali, že nejmenší spád budou mít v průměru zápasy týmu hrajícího o záchranu, pak jste na omylu. Průměr české nejvyšší soutěže sráží ze všech nejvíce Baník Ostrava. V jeho utkáních se doopravdy hraje 49 % hracího času. Na opačném pólu se nachází nedaleký rival z Opavy. Z jejích klání se skutečně kope do míče 55,5 % minut.

Celý žebříček si můžete prohlédnout zde.

Fotbalová observatoř CIES
Fotbalová observatoř je výzkumná skupina založená roku 2005 při Mezinárodním centru sportovních studií (CIES), nezávislého studijního střediska sídlícího ve švýcarském Neuchatelu. Hlavní náplní fotbalové observatoře je statistická analýza ve fotbale.

Reklama

  0 : 0 Fiorentina - Plzeň 0 : 0 17. min Živě
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen