Hlavní obsah

Fotbal pláče! Zemřel vicemistr světa Adamec

Trnava/Praha
Aktualizováno

Fotbal pláče. Ve věku 76 let zemřela legenda slovenského fotbalu Jozef Adamec, stříbrný medailista z mistrovství světa 1962 v Chile. Později byl úspěšným trenérem. Informaci zveřejnil FC Spartak Trnava na své oficiální facebookové stránce, následně ji potvrdil i PR manažer trnavského klubu Peter Žamber.

Foto: Sport.cz

Ve věku 76 let zemřela legenda slovenského fotbalu Jozef Adamec, stříbrný medailista z mistrovství světa 1962 v Chile.

Článek
Fotogalerie

Adamec debutoval v nejvyšší československé soutěži v sedmnácti letech pod vedením trenéra Antona Malatinského. Během kariéry dokázal získat sedm mistrovských titulů. Dvakrát slavil během vojny v dresu Dukly Praha, pětkrát pak vyhrál ligu se Spartakem Trnava. Československý pohár pak vybojoval čtyřikrát - jednou v Dukle a třikrát s Trnavou.

V éře československého fotbalu vyhrál čtyřikrát soutěž ligových kanonýrů. V nejvyšší soutěži nastřílel 170 branek, jeho pýchou byla kouzelná levačka, kterou zaznamenal většinu gólů.

Za národní tým nastoupil do 44 utkání. Památný byl zápas s Brazílií z 23. června 1968, kdy hattrickem pomohl k výhře Československa 3:2. Zahrál si na dvou světových šampionátech. V roce 1962 v Chile se mohl radovat z úspěchu, když se stal s reprezentací vicemistrem světa. Adamec byl rovněž vyhlášen druhým nejlepším slovenským fotbalistou minulého století, když skončil za Jánem Popluhárem.

Trenérskou kariéru odstartoval v pozici hrajícího kouče Slovanu Vídeň, později kromě řady slovenských celků vedl i pražské Bohemians a Zlín. V roce 1993 byl asistentem trenéra Václava Ježka u federální reprezentace, v letech 1999 až 2001 trénoval slovenský národní tým. Pozornost poutal nejen svým uměním, ale i nezkrotným temperamentem. Trenérskou kariéru ukončil v roce 2008.

Reklama