Hlavní obsah

ŠKORPILŮV ZÁPISNÍK: Jak je všechno relativní? Když tři penalty byly, tak byly. V Opavě nebyla, a taky byla!

Praha

S napětím očekávaná nadstavba základní části Fortuna fotbalové ligy započala prvním kolem a hodnotící pořad Dohráno plus se představil ve své nadstandardní podobě. Ostatně témata se nabízela a lze k nim glosováním přispět.

Foto: Vít Černý, ČTK

Zleva Alex Král ze Slavie a Radim Breite z Liberce. Ilustrační snímek.

Článek

Náskok Slavie v čele ligy se snížil na pouhé dva body. To mužstvo má samozřejmě na naše poměry nebývalý potenciál, ale bude to mít kolo od kola těžší, i kdyby o příštím víkendu bylo úspěšné v zápase s Plzní. V matematice existují konstanty a proměnlivé a co se týče výkonu, tak i ve fotbale. Ke konstantní výkonnosti je větší předpoklad v dlouhodobé soutěži než v pohárové, kdy se mužstvo utká dvakrát se stejným soupeřem. Leč v nadstavbě je pět různých soupeřů na dané úrovni nejvyšší kvality a tam bude těch proměnlivých faktorů nepochybně nejvíc. A jak si hráči poradí s psychickým tlakem na výsledek, nikdo dopředu neví.

Plzni je k nelibosti trenéra Vrby neustále podsouváno, že hra nestojí za nic, jako by život běžel po přímce, zatímco on běží po sinusoidě. Miroslav Horníček, který měl osobitý vztah k Plzni, řekl, že člověk je jako jablko, buď ještě zraje, nebo už hnije. A tak trenér sadař opečovává zrání a manažeři mají dbát, aby byli dobrými obchodníky, kterým zboží nehnije. A ono hnije i v supermarketu. Takže ještě čtyřikrát půjde Plzeň na trh prodat své zboží a z minulosti víme, že ona to umí.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Hráči Plzně děkují divákům. Ilustrační snímek.

Jak to umí zamotat rozhodčí, z minulosti taky víme. Když opakovaně vidíme zákroky hráče Sparty Costy, ptáme se, zda by u takového zákroku v zápase evropské soutěže volil též jen napomenutí. Jak je všechno relativní, vidíme na komentáři rozhodčího Rejžka po odpískání tří pokutových kopů v jednom zápase. „Když byly, tak byly." Tak v zápase Opava–Karviná, když nebyla, tak taky byla.

A tak jsou pískány fauly a nefauly a též nastřelené ruce. Dokonce i v bundeslize. Lucien Favre, trenér Borussie Dortmund, po penaltě za nastřelenou ruku jeho hráče Weigla z bezprostřední blízkosti v zápase proti Schalke řekl: „Ti, kdo vymysleli pravidla týkající se hraní rukou, se nemohou podívat do zrcadla. Nemají ponětí o fotbalu. Chcete, aby si hráči uřízli ruku? Potřebují ruce, neměli by rovnováhu, je to velká hanba!" A já se k němu přidávám s tím, že pozorovat obránce, jak se snaží zabránit centru s rukama za zády, aby mu to přihrávající nenarval do ruky, je úsměvné. Jako by nestačilo pravidlo, že se píská jen ruka úmyslná, která zabrání přihrávce, střele nebo gólu.

Zápas, který skončí na domácí půdě 0:8, vede ke spekulacím, zda tím není naplněn název Fortuna liga. Trenéři pak sedí u videa a studují, co hráči umí a neumí, co chtějí a nechtějí. Tak jsem jednou našel svého stopera, jak jde z našeho pokutového území pryč ještě dřív, než soupeř zahrál rohový kop. Tak to dalších bojů pevné nervy!

Bývalý československý fotbalista. V minulosti Ladislav Škorpil rovněž trénoval československou juniorskou fotbalovou reprezentaci a českou reprezentaci do 21 let. V sezoně 2001/2002 společně s Josefem Csaplárem vyhráli se Slovanem Liberec český titul.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články