Hlavní obsah

Zájemce o Ngadeua řeší nečekaný problém. Gent si Evropskou ligu nejspíš nezahraje

Belgický Gent, který má podle zákulisních spekulací údajně velký zájem o Michaela Ngaduea z pražské Slavie, musí řešit poměrně nečekaný problém. Předpokládalo se totiž, že v nadcházející sezoně bude účastníkem evropských pohárů kvůli možné suspendaci konkurenčního Mechelenu, jenže nyní se zdá, že na trest pro Mechelen nejspíš vůbec nedojde. A Gent, který před sezonou mohutně posiloval, tak musí řešit nepříjemnosti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michael Ngadeu v dresu Slavie při utkání s Chelsea. Odejde obránce nakonec do belgického Gentu?

Článek

Mechelen měl loňskou sezonu vynikající. Opanoval druhou nejvyšší belgickou fotbalovou soutěž a postoupil tak mezi elitu. Navíc dokázal senzačně vyhrát i belgický pohár, kde ve finále porazil již zmiňovaný Gent, a kvalifikoval se tak do Evropské ligy.

Kromě těchto úspěchů se ale musel potýkat i s obviněním z ovlivňování zápasů v sezoně 2017/2018, které vedlo až k hrozbě toho, že by mohl být z evropských pohárů na nějakou dobu vyloučen.

A mnozí předpokládali, že se tak i stane, i když podle zahraničních zdrojů je případ stále otevřen. Za zapletení do manipulování s výsledky totiž padají tvrdé tresty. Vyloučení z evropských pohárů nedávno potkalo albánský celek Skënderbeu Korcë, který za ovlivňování zápasů schytal desetiletý trest.

Jenže Mechelen je zatím stále ve hře. UEFA v úterý oznámila, že v účasti belgického celku v evropských pohárech nevidí problém a dala mu prozatím zelenou. Dodala ale také, že bude nadále vývoj případu sledovat.

Rozhodnutí UEFA však může znamenat problémy pro Gent, který v lize skončil na pátém místě, které nezajišťuje ani předkolo evropských pohárů, a jako poražený z pohárového finále také na evropské poháry nedosáhne.

Belgický celek přitom poměrně mohutně posiluje, jen včera na svém Twitteru představil pět nových posil, a to mezi nimi nebyl dosud stále slávistický obránce.

Není tak úplně jisté, jak se klub po zjištění této nové informace zachová. Teoreticky by celou situaci mohl „odnést" právě třeba Ngadeu, pokud by se belgický celek vzhledem k nižším příjmům při neúčasti v evropských pohárech rozhodl již dále neposilovat.

Gent ale ve svou účast v Evropské lize stále může doufat. Rozhodnutí o zákazu startu v evropských pohárech totiž ještě může vydat Belgický sportovní arbitrážní soud (BAS).

Ten sice minulý týden rozhodl, že postup do nejvyšší belgické soutěže Mechelenu by měl být platný, ale zákaz startu v evropských pohárech stále navrhnout může. Právě na vyjádření BAS nyní UEFA čeká.

Reklama