Hlavní obsah

Švýcarské úřady obvinily bývalé funkcionáře kvůli volbě MS 2006

Švýcarské státní zastupitelství vzneslo obvinění proti bývalým fotbalovým funkcionářům kvůli korupci při volbě pořadatele mistrovství světa 2006. Informovala o tom německá média. V aféře okolo světového šampionátu jde o existenci tajného fondu se sumou 6,7 milionu eur, díky níž si Německo v roce 2000 údajně koupilo klíčové čtyři hlasy a ve volbě pořadatele závěrečného turnaje těsně porazilo Jihoafrickou republiku 12:11.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Mezi obviněnými je i bývalý předseda Německého fotbalového svazu Wolfgang Nierbach

Článek

Obvinění se týká bývalého předsedy Německého fotbalového svazu (DFB) Wolfganga Niersbacha, jeho předchůdce Thea Zwanzigera, někdejšího generálního sekretáře DFB Horsta R. Schmidta a bývalého generálního sekretáře mezinárodní fotbalové federace FIFA Švýcara Urse Linsiho.

Řízení s předsedou organizačního výboru mistrovství světa v Německu Franzem Beckenbauerem bude kvůli jeho zdravotnímu stavu vedeno samostatně. Zdraví legendárního fotbalisty "neumožňuje jeho účast nebo výslech před hlavním soudem u Spolkového trestního soudu". Proto by mohl být proces z důvodu promlčecí lhůty ukončen.

Niersbach kvůli aféře odstoupil

O korupci při volbě pořadatele MS se poprvé začalo spekulovat v říjnu 2015. O měsíc později Niersbach kvůli aféře odstoupil z čela DFB a v následujícím roce ho FIFA potrestala ročním zákazem činnosti.

Loni v říjnu okresní soud ve Frankfurtu nad Mohanem odmítl zahájit proces proti Niersbachovi, Zwanzigerovi a Schmidtovi kvůli nedostatečnému podezření a nepřesvědčivým důkazům.

Reklama

Související témata: