Hlavní obsah

Blatter rozhodl proti pravidlům fotbalové federace FIFA

CURYCH

Prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter se postaral o kontroverzi tím, že nařídil reprezentačnímu týmu Mali uvolnit pro potřeby španělských klubů FC Sevilla a Real Madrid jejich hráče Frederika Kanoutea a Mahamadoua Diarru. Podle agentury SID Blatter rozhodl proti pravidlům FIFA a postaral se tak o možný precedens.

Článek

Střelec Sevilly Kanoute a defenzivní záložník Realu Diarra už přitom odcestovali do Afriky a připravovali se na nedělní kvalifikační zápas proti Sierra Leone. Na Blatterův písemný příkaz se však vrátili do Španělska a budou tak moci nastoupit v posledním kole, v němž mají Real i Sevilla šanci na zisk titulu.

Podle SID je to první zjevný případ, kdy Blatter rozhodl přímo proti regulím organizace, kterou vede. V minulosti prezident FIFA naopak vehementně bránil práva národních mužstev proti klubům.

Trenér reprezentace Mali Jean-Francois Jodar navíc upozornil, že šéf světového fotbalu neměří stejným metrem. Například Moussu Coulibalyho a Oumara Daba z alžírské ligy či Adamu Tambouru ze švédského Helsingborgu Blatter z národního týmu neodvolal, ačkoli jejich zaměstnavatelé o víkendu také hrají. Prezident FIFA tak podle Jodara "jde na ruku" pouze špičkovým a bohatým evropským klubům.

Sám Blatter, jenž je v současné době v Jihoafrické republice, označil své rozhodnutí ohledně Kanoutea a Diarry za omyl, jenž už se nebude opakovat.

Obdobnou situaci s reprezentanty řešila v týdnu i Brazílie, jež začala s přípravou na mistrovství Jižní Ameriky. Po několikadenním vyjednávání nakonec brazilský svaz povolil Robinhovi a Marcelovi z Realu a Danielu Alvesovi ze Sevilly, aby ještě závěrečné ligové kolo španělské ligy absolvovali.

Reklama