Hlavní obsah

Nizozemcům stojí v cestě za obhajobou titulu na ME už jen Srbové

GRONINGEN (NIZOZEMÍ)

Mladí "Oranjes" se v sobotním finále utkají s nevyzpytatelnými Srby a pokud uspějí, stanou se teprve třetím týmem v historii, který dokázal vybojovat vítěznou trofej na dvou navazujících evropských šampionátech. Srbové však také chtějí konečně uspět po prohrách ve finále a semifinále na minulých mistrovstvích.

Článek

Mladí Nizozemci suverénně vyhráli svoji základní skupinu, ale v semifinále byli pár sekund od vyřazení. Proti Anglii až minutu před koncem stihli vyrovnat a nakonec i po nervydrásajícím penaltovém rozstřelu postoupili, ale sto dvacet minut hry jim sebralo víc sil než Srbům poměrně hladká výhra 2:0 nad Belgičany.

"Stále jsem nyní pěkně unavený, moc jsem toho nenaspal. Přemýšlíte o zápase, jste psychicky unavený. Je velice těžké usnout, když pořád cítíte nohy," uvedl záložník Daniël de Ridder, který jako jeden ze tří Nizozemců zaváhal během dlouhého penaltového rozstřelu.

Třiadvacetiletý středopolař patří k nezkušenějším hráčům ve výběru trenéra Foppeho de Haana. Nechyběl na loňském šampionátu, kde zachránil nizozemské akcie rozhodující brankou v posledním zápase základní skupiny proti Itálii. "Tulipány" šťastně postoupily a nakonec ve finále rozdrtily 3:0 Ukrajinu. "Všichni říkají, že tento tým je méně kvalitní než loňský, ale stačí se podívat, co jsme tady předváděli během turnaje. Nemyslím si, že rozdíl v kvalitě je veliký, a teď je na čase to dokázat," prohlásil De Ridder.

Srbové přivítali absenci nizozemského kapitána Rona Vlaara, který si v semifinále poranil koleno, a stejně jako v předchozích duelech hodlají spoléhat na zbraně, které balkánské celky zdobí jen málokdy - na soudržnost a týmové pojetí. Právě jimi chtějí svěřenci Miroslava Djukiče po loňském vyřazení v semifinále a finálové porážce v roce 2004 konečně dosáhnout na pohár pro šampiony starého kontinentu.

"Všichni hrajeme pro trenéra. Máme v týmu skvělou atmosféru, jsme jednotní jak na hřišti, tak i mimo něj," pochvaloval si středopolař Boško Jankovič, který zažil zklamání z předchozích dvou šampionátů.

"Teď ale nastal srbský rok, je to historický moment pro celou naši zemi. Všichni hráči jsou šťastní, že se do finále probojovali, a chtějí vyhrát. Náš další protivník bude mnohem silnější, ale Srbsko umí hrát lépe než v semifinále," prohlásil kanonýr Mallorky.

Srbové po postupu do finále relaxovali a před přesunem do Groningenu navštívili čtvrtfinálový zápas jejich krajanky Jeleny Jankovičové na tenisovém turnaji v Hertogenboschi. Střelec druhého gólu proti Belgii Dragan Mrdja už ale přemýšlel o sobotním střetnutí.

"Nizozemci jsou skvělý tým s mnoha hráči, kteří nastupují ve velkých klubech. V hledišti budou mít 20 tisíc příznivců, což může být pro nás problém, ale není to nic, s čím bychom už neměli zkušenosti," uvažoval útočník belgického Lierse, kterého těší, že Srbové zažehnávají pověst mužstva s nevyrovnanými výkony. "Naše cíle na hřišti budou stejné jako vždy; zaprvé musíme dobře bránit a nedovolit Nizozemcům skórovat a pak se pokusit sami dát gól. Rychlým protiútokem, nebo jakkoliv jinak," dodal.

Finálový zápas mezi Nizozemskem a Srbskem začne ve 20:45, řídit jej bude slovinský rozhodčí Damir Skomina.

Reklama