Hlavní obsah

Nizozemský kouč si cení výhry na ME do 21 let více než vloni

Opět po dvanácti měsících mohli nizozemští fotbalisté do 21 let zvednout nad hlavu vítěznou trofej pro evropské šampióny. Stejně jako vloni Ukrajinu i letos svého finálového soupeře rozdrtili tříbrankovým rozdílem a jejich trenér Foppe de Haan dokonce označil sobotní triumf 4:1 nad Srbskem za ještě cennější než ten minulý z Portugalska.

Článek

Přestože nizozemskému kouči už táhne na čtyřiašedesát, vítěznou noc v Groningenu si dokonale užíval. S pohárem pro vítěze a šálou v holandských barvách obcházel stadión a mával nadšeným divákům. "Moje manželka, děti a vnoučata byly na stadiónu a musely vidět, že si to užívám," smál se De Haan, když opadla první vlna bouřlivých oslav.

"Náš úspěch je větší než v loňském roce, protože si myslím, že jsme měli více kvality než předtím. Jsem na kluky velmi pyšný. Měli jsme nový, mladý tým a pokud vyhrajete dvakrát po sobě, je to pozoruhodné," rozplýval se nizozemský kouč nad druhým triumfem své země v historii evropských šampionátů do 21 let.

Nizozemec Rigets vyhrál zlatou kopačku pro kanonýra turnaje

"Vyhrát tento turnaj dvakrát za sebou není náhoda. Když vyhrajete jednou, řeknete si, máme dobrou generaci. My jsme ale vyhráli dvakrát s dvěma odlišnými týmy a to je výsledek toho, jak dobře pracujeme," pochvaloval si De Haan, který zatím nechtěl přemýšlet o tom, jak dlouho ještě u týmu vydrží. "Moje žena mi řekla, že musím skončit, než zemřu," vtipkoval dobře naladěný trenér.

Chvála na jeho osobu se v sobotu snášela ze všech stran. "Je to skvělý kouč. Přesně ví jak pracovat s mladými hráči jako my a teď to zase dokázal," uvedl útočník Ryan Babel, který proti Srbsku jednou skóroval a na jeden gól nahrál. "Myslím, že je to velmi speciální, protože poprvé vyhrálo domácí mužstvo. Přepsali jsme historii," liboval si kanonýr Ajaxu Amsterodam, o jehož služby se zajímá Arsenal.

Hvězdou šampionátu se ale stal jeho kolega z útoku Maceo Rigters. I ve finále potvrdil pověst ostrostřelce a se čtyřmi góly získal zlatou kopačku pro nejlepšího kanonýra turnaje. "Chtěl bych poděkovat kouči, že mi dal šanci. Jsem pyšný, že jsem to dokázal, ale bylo to také díky týmu, dostal jsem několik super přihrávek. Atmosféra v šatně je úžasná a já tam chci zůstat co nejdéle," řekl Rigters novinářům.

Trenér Srbů litoval neproměněných šancí

To v kabině soupeře zavládlo ticho a zklamání. Srbové podruhé během posledních tří šampionátů dokráčeli až do finále, ale nakonec opět stanuli těsně pod vrcholem. "Ještě za stavu 0:1 jsme měli dvě nebo tři stoprocentní šance. Dušan Basta měl dobrou možnost, ale bohužel ji neproměnil," litoval Boško Jankovič.

"Holanďané hráli skutečně dobře, navíc jejich fanoušci pro ně byli dvanáctým hráčem. My jsme byli malinko mdlí, ale přesto všichni kluci dali do hry své srdce. Udělali jsme ve vývoji srbského fotbalu za poslední tři roky velký krok," řekl kanonýr Mallorky.

Po vyloučení to již měli Srbové složité

Ani srbský trenér své svěřence nezatracoval a i přes prohru 1:4 pro ně našel pochvalná slova. "Moji hráči hráli velmi dobře a finále zvládli brilantně," překvapil Miroslav Djukič svým hodnocením na tiskové konferenci.

"Začátek byl pro nás velice těžký. S podporou tribun hráli domácí prvních deset minut o mnoho lépe než my," uvedl kouč balkánského celku, kterého mrzela hlavně Kolarovova tyč z přímého kopu. "Měli jsme několik šancí, jenže jsme je nevyužili a po vyloučení našeho hráče jsme toho už moc nemohli udělat," dodal Djukič.

Reklama

Související témata: